Linkovi

Èejni apelovao na veæu saradnju Evrope sa SAD - 2004-01-24


Èejni je održao govor pred oko 1500 politièkih i poslovnih lidera na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom odmaralištu Davosu. Mada je opravdavao ratnu akciju u Iraku, Èejni je rekao da koalicija predvoðena SAD èini progres u stabilizaciji te zemlje. Èejnijev govor je takoðe imao pomirljiv ton prema Evropljanima, koji su skeptièni u vezi sa razlozima Vašingtona za ulazak u rat protiv Iraka. Stav Èejnija je da se meðunarodna zajednica suoèava sa tri osnovne odgovornosti u borbi protiv terorizma i zaustavljanju širenja smrtonosnog oružja.

“Prvo se moramo fundamentalno suoèiti sa ideologijom nasilja i promovisanjem demokratije širom Bliskog istoka i dalje. Drugo, mi se moramo zajednièki suoèiti sa tim opasnostima. Saradnja meðu našim vladama i delotvorne meðunarodne institucije su još važniji danas nego što su bili u prošlosti. Treæe, kada diplomatija ne uspe, moramo biti spremni da se suoèimo sa našom odgovornosti i da koristimo silu, ako to bude potrebno. Direktna opasnost zahteva odluènu akciju.”

Potpredsednik je rekao da se Evropa mora pridružiti SAD i ohrabriti iransku vladu da poštuje legitimne zahteve iranskog naroda. Meðutim, Èejni je takoðe naglasio da bi SAD i Evropa zajedno trebalo da podrže one koji, kako je rekao, rade i zalažu se za reforme širom Bliskog istoka i na odvraèanju ljudi da se orkenu terorizmu kao rešenju za svoje nezadovoljstvo.

“Znamo iz iskustva da institucije samouprave odvraæaju ljude od nasilja i usmeravaju ih ka miroljubivom radu na izgradnji boljeg života. Demokratije ne podstièu gnev i ekstremizam, koji guše èitava društva i izvoze nasilje. Teroristi ne nalaze plodan teren za regrutovanje u društvima gde mladež ima pravo da odluèuje o svojoj sudbini i izabere svoje lidere. ”

Èejni je apelovao na demokratske zemlje širom sveta , kao i na UN da se angažuju u Iraku, i naveo da bi zemlje trebalo da budu velikodušne i oproste ogroman spoljni dug te zemlje. Da SAD nisu intervenisale u Iraku, istakao je Èejni, narod u toj zemlji bi još uvek živeo u mori vladavine Sadama Huseina, a svrgnuti iraèki lider bi i dalje prkosio Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG