Linkovi

Al Kaida i dalje predstavlja znaèajnu prijetnju - 2004-01-22


Visoki amerièki zvaniènik, zadužen za borbu protiv terorizma rekao je da Al Kaida i dalje predstavlja znaèajnu prijetnju, bez obzira na to što je – kako je rekao – ta teroristièka mreža pod stalnim, katasrtofiènim pritiskom. Novinar Glasa Amerike Majkl Dradž izvještava iz Londona:

Amerièki ambasador za borbu protiv terorizma, Kofer Blek, rekao je da Al Kaida i dalje regrutruje nove pripadnike, iako je dvije treæine èelnika te organizacije ubijeno ili uhapšeno, nakon napada na SAD 11 sweptembra 2001.

Blek je britanskom radiju rekao i da teroristièka mreža Osame Bin Ladena trenutno prolazi kroz fazu smjene generacija.

"Al Kaida je od 11. septembra pod katastrofiènim stresom. Oni su pred potjerom i njihovi dani su odbrojani. Njihovo vrijeme prolazi. Grupa koja nas brine je, rekao bih, mlaða generacija, na koju utièe ono što vide na televiziji. Na njih utièe, rekao bih iskrivljena slika èinjenica. Oni su izgleda veoma radikalni, ali su slabije obuèeni», rekao je Blek koji se odavno bori protiv mreže Al Kaida.

Blek je bio šef predstavništva CIA-e u Kartumu 1995. godine, kada je tamo bio baziran Osama bin Laden. U tom periodu, Al kaida je pokušala da ga likvidira.

Blek je BiBiSiju (BBC) rekao da je lièno bio ukljuèen u odluèivanje o otkazivanju letova na relaciji London – Vašington, ranije ovog mjeseca zbog prijetnje da bi teroristi mogli da otmu te avione.

Rekao je da razumije da su te akcije izazvale odreðeno nepovjerenje, ali da nije bilo alternative i da bi bilo neodgovorno da su prijetnje, bazirane na jasnim obavještajnim signalima, bile ignorisane.

XS
SM
MD
LG