Linkovi

Rat protiv terorizma - 2004-01-21


U Avganistanu je koalicija 38 zemalja, pod vodjstvom SAD, uklonila Taliban sa vlasti. Ta zemlja nije više utoèište terorista Al Kaide. Avganistanski nacionalni savet usvojio je novi ustav. Od oko 500 delegata, 102 su bile žene. Avganistanci su koristili štampu, radio stanice, škole i džamije kao forume za debatu o takvim pitanjima kao što su formiranje nove nacionalne vlade, uloga veroispovesti i ljudska prava. Kao što je amerièki ambasador u Avganistanu, Zalmaj Kalilzad, ukazao, “debata tako širokih razmena je bez presedana u više od pet hiljada godina dugoj istoriji Avganistana.” Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, rekao je da se ”slièan ali i razlièit proces odvija u Iraku”.

“Nakon tridesetogodišnje brutalnosti i represije, Iraèani postepeno preuzimaju kontrolu nad svojom sudbinom. Oko dvadesetak iraèkih ministara sada uèestvuje u svakodnevnim aktivnostima vlade. Ako sve bude išlo kao što je planirano, privremena, ali suverena, iraèka vlada bi mogla da bude formirana tokom ovog leta.”

Borba protiv terorizma u Iraku se nastavlja. U medjuvremenu, Pakistan je uhapsio stotine ekstremista, ukljuèujuæi visokog operativnog lidera Al Kaide, Halida Šeika Mohamada. Vlasti u Saudijskoj Arabiji uhapsile su mnoge teroriste koji su bili umešani u napade u Rijiadu, maja prošle godine. U jugoistoènoj Aziji, hapšenje tajlandskog teroriste, rodjenog u Indoneziji, Riduana Isamudina, poznatog kao Hambali, avgusta 2003, doprinelo je daljem ometanju teroristièkih operacija. Hambali je osumnjièen da je uèestvovao u bombaškom napadu na Baliju u Indoneziji, 2003, u kome je poginulo više od 200 osoba. “Naš plan je jasan”, rekao je sekretar za odbranu, Ramsfeld - ”Globalni rat protiv terorizma se nastavlja, i trajaæe još dogledno vreme u buduænosti.”

XS
SM
MD
LG