Linkovi

UN treba da odrede moguænost održavanja izbora u Iraku - 2004-01-19


Po završetku dvoipoèasovnog sastanka sa liderima iraèkog Vladajuæeg saveta i predstavnicima Sjedinjenim Državama predvodjene koalicije u Iraku, generalni sekretar Kofi Anan je rekao da su se sve strane složile da se u Iraku uskoro održe izbori. Pitanje je, koliko skoro. Predvodnici veæinske šiitske zajednice u Iraku traže da se oni održe što pre. Drugi, ukljuèujuæi Sjedinjenim Državama predvodjenu koaliciju, kažu da bi prerano održavanje izbora donelo više štete nego koristi. Generalni sekretar Kofi Anan rekao je da razmatra zahtev da u Irak uputi jednu ekipu sa zadatkom da ustanovi moguænost organizovanja izbora u roku od nekoliko meseci:

”Pitanje je sada da li postoje tehnièki, politièki i bezbednosni uslovi za održavanje neposrednih, opštih izbora, možda veæ u maju ove godine.“

Amerièki upravitelj Iraka Pol Bremer izjavio je da su se svi uèesnici sastanka složili da Ujedinjene nacije treba da preuzmu važnu ulogu u toj zemlji. On je rekao da su se amerièke i iraèke snage složile da pruže bezbednost osoblju Ujedinjenih nacija, ali da za sada nije dogovoreno kada bi se to osoblje vratilo u Irak u veæem broju.

XS
SM
MD
LG