Linkovi

Novi teroristièki napad u Bagdadu - 2004-01-18


Automobil-bomba eksplodirao je blizu ulaza u amerièki vojni i civilni kompleks u Bagdadu. Pukovnik Relf Bejker, koji je zadužen za bezbednost kompleksa razgovarao je sa novinarima na mestu napada:

“Taèno u osam sati i tri minuta -- ispred jednog od naših glavnih kontrolnih punktova -- dignuto je u vazduh jedno vozilo natovareno sa oko 500 kilograma eksploziva kojim je upravljao terorista”.

Napad se dogodio u saobraæajnom špicu i dok su Iraèani ispred kontrolnog punkta èekali da uðu na posao. Veliki broj Iraèana, inaèe, svaki dan stoji kod dok punkta u potrazi za zaposlenjem. Brigadni general Mark Kimit rekao je novinarima da je napad najverovatnije teroristièko delo.

“Možemo da potvrdimo da niko nije napustio vozilo. U pitanju je, po svemu sudeæi, samoubilaèki bombaški napad”.

Na mestu eksplozije, po reèima oèevidaca, ranjeni i poginuli ležali su svuda po zemlji, dok su neki nastojali da izaðu iz svojih zapaljenih automobila. Mesto bombaškog napada takoðe se nalazi blizu glavne avenije. Jedan od oèevidaca, Bašir Džumair kaže da je èuo prasak eksplozije dok je bio zaglavljen u saobraæajnoj gužvi:

“Bio sam u kolima, kaže Bašir, kada sam èuo eksploziju i video kako nekoliko automobila gore u plamenu“.

Kada je izašao iz kola Bašir nije odmah uvideo da ima ranu na glavi od razbijenog stakla. Baširu je na licu mestu pružena pomoæ. Amerièki vojnici su odmah zatvorili èitav kraj, dok su istražitelji odmah poèeli da tragaju za dokaznim materijalom.

XS
SM
MD
LG