Linkovi

Kastro nije bio pozvan na samit - 2004-01-16


Lideri 34 demokratske zemlje zapadne hemisfere održali su ove nedelje samit u Montereju, u Meksiku, radi promovisanja prosperiteta, mira i slobode u regionu. Kubanski predsednik Fidel Kastro, jedini diktator u zapadnoj hemisferi, nije bio pozvan na sastanak na vrhu. Neki su se upitali - zašto?

Kastro je nedavno obeležio 45. godišnjicu svog dolaska na vlast proglašenjem da je komunistièka revolucija na Kubi ”izgradila novo, humanije društvo koje sada ima više entuzijazma, snage i vizije nego ikada ranije.“ Medjutim, èinjenica je da Kastro održava represivni sistem koji kubanskom narodu uskraæuje sredstva za život i slobodu. Njegov režim proganja disidente i aktiviste za zaštitu ljudskih prava. Više stotina politièkih zatvorenika tavori po kubanskim tamnicama. Kao što je na samitu rekao predsednik Džordž Buš, ta represija mora prestati.

“Svi moramo raditi na neodložnoj, mirnoj tranziciji na demorkatiju u Kubi. Zajednièkim snagama æemo uspeti jer duh slobode živi èak i u najmraènijim èelijama Katrovih tamnica“.

Predsednikov savetnik za nacionalndu bezbednost, Kondoliza Rajs, izjavila je da je predsednik Buš ponudio da ublaži trgovinske i putne restrikcije ukoliko Kastro sprovede politièke i privredne reforme na Kubi.

“Rekao je èak i da možemo da promenimo prirodu amerièkih odnosa sa Fidelom Kastrom ukoliko on bude voljan da svom narodu pruži izvesne aspekte demorkatije, kao što su na primer parlamentarni izbori. Kako je Kastro na to uzvratio? Uzvratio je još oštrijom represijom protiv disidenata koja je izavale kritiku u Evropi, Latinskoj Americi i zemljama širom sveta“.

Lideri na samitu u Montereju usvojili su Povelju o interamerièkoj demokratiji kojom se proglašava da narodi na oba amerièka kontinenta imaju pravo na demorkatiju, a njihovi lideri obavezu da demokratiju unapredjuju i štite. Zato Fidel Kastro nije bio pozvan na samit. Reèima predsednika Buša, ”diktatorima nema mesta u zapadnoj hemisferi.“

XS
SM
MD
LG