Linkovi

Buš razgovarao sa amerièkim administratorom za Irak - 2004-01-16


Portparol Bele kuæe Skot Meklelan izjavio je da je cilj razgovora predsednika Buša i ambasadora Bremera usavršavanje tranzicionog plana za Irak. Shodno planu, na regionalnim konferencijama treba da se izabere narodna skuština koja æe zatim izabrati prelaznu vladu. U medjuvremenu, više hiljada šiita je juèe dmonstriralo protiv amerièkog plana, a u znak podrške Velikom Ajatoli Aliju al Sistaniju koji traži da se privremena vlada izabere putem direktnih izbora. Porparol Bele kuæe ukazuje da nema dovoljno vremena da se do jula -- kada je planiran prenos vlasti na iraèku vladu - obavi popis stanovništva i sastave biraèki spskovi. Državni sekretar Kolin Pauel izjavio je da se razgovori sa ajatolom Sitanijem nastavljaju, i da je -- kako je rekao za Glas Amerike -- za Irak bolje da raspravlja o procesu prelaska na demokratiju nego da se suoèava sa režimom Sadama Huseina.

“Zar nije bolje što se govori o tome kako da demokratija postane delotvorna u Iraku, nego da se govori o diktatoru u Bagdadu i oružju za masovno uništenje“?

Nakon sastanka sa predsednikom Bušom, državnim sekretarom Pauelom i savetnicom za nacionalnu bezbednost Kondolizom Rajs, Pol Bremer putuje u Njujork gde æe se zajedno sa èlanovima iraèkog vladajuæeg saveta u ponedeljak sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Kofijem Ananom. Bušova administracija još uvek izražava nadu da æe U-N igrati vitalnu ulogu u posleratnom Iraku, mada je prisustvo svetske organizaicvje na terenu za sada ogranièeno iz bezbednosnih razloga.

XS
SM
MD
LG