Linkovi

Dilema pred Pentagonom:  Šta sa zatvorenicima u Gvantanamu? - 2004-01-16


Pre dve godine prvi zarobljenik osumnjièen za teroristièke ativnosti stigao je u specijalnu zatvorsku jedinicu u zabaèenoj amerièkoj vojnoj bazi u kubansku zalivu Gvantanamo, a u njoj se danas nalazi oko 660 zatvorenika iz 40 zemalja. Amerièki zvaniènici tvrde da su uslovi u tom specijalnom zatvoru humani.

Medjutim, ne jenjavaju kritike orgnizacija za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da se zatvorenici drže u pravnom vakuumu. Èak i Medjunarodni Crveni krst -- èiji predstavnici rutinski obilaze zatvorenike -- negoduje jer su, kako je reèeno, zatvorenici stavljeni ”van dometa zakonske zaštite“. Dodaje se da zatvorenici nemaju nikakve informacije o tome kakva sudbina ih èeka niti naèin da zakonskim putem preduzmu bilo kakve akcije. Pentagon planira da nekoliko zatvorenika izvede pred specijalne vojne komisije koje æe im suditi za ratne zloèine. Medjutim, medjunarodne organizacije poput Hjuman Rajts Voèa, veæ argumentuju da takva sudjenja neæe biti u skladu sa osnovnim medjunarodnim pravnim standardima.

Dok zvaniènici Bušove adminsitracije osporavajuju te optužbe, nekoliko advokata zaduženih da brane osumnjièene podneli su dokument Vrhovnom sudu u kojem tvrde da je Bušova administracija prekršila ovlašæenja koja su joj garantovana ustavom. Glavni argument se odnosi na to da ni jedan optuženik, koji bude proglašen krivim od strane vojne komisije, neæe imati pravo da podnosi žalbu civilnom sudu, veæ samo civilnom panelu koji æe biti formiran za vojna sudjena. Mada Pentagon odbija da komeratiše razvoj dogadjaja, jedan od najviših pravnih struènjaka Sekretarijata za odbranu, brigadni general Tomas Hemigvej, koji je istovremeno pravni savetnik planiranih vojnih komisija, izjavio je da nije iznenadjen akcijom branilaca:

“Od samog poèetka smo javno ukazivali da æe branioci biti vrlo revnosni zagovornici svojih klijenata“.

General Hemingvej, medjutim, takodje ukazuje na èinjenicu da branioci nisu osporili predsednièko ovlašæenje da se osumnjièeni drže u zatvoru. Crveni krst je saopštio da pomno prati formiranje vojnih komisija i da je uspostavio dijalog sa amerièkim zvaniènicima o podrobnoj diskusiji tog procesa. Crveni krst se založio da se zatvorenicima obezbedi adekvatan zakonski proces i izražava zabrinutost zbog uslova u kojima se oni drže. Takodje je saopšteno da se predsednik Crvenog krsta od juèe (èetvrtka) nalazi u Vašingtonu radi razgovora sa amerièkim zvaniènicima o situaciji u Gvantanamu i da æe se sastati sa državnim sekretarom Kolim Pauelom i zamenikom sekretara za odbranu Polom Volfovicem.

XS
SM
MD
LG