Linkovi

Bler umanjuje znaèaj protesta u Basri - 2004-01-15


Britanski premijer Toni Bler je pokušao da umanji znaèaj demonstracija u Basri, na kojima je desetak hiljada šiita tražilo da se održe izbori. Iz Londona izvještava novinar Glasa Amerike Majkl Dradž.

Premijer Bler je na redovnoj mjeseènoj konferenciji za novinare u Londonu kazao da su britanske trupe spremne da održavaju red i mir u sluèaju da doðe do nasilja na demonstracijama.

"Mnogi Iraèani su ubijeðeni da bi britanske trupe trebalo da održavaju red ali isto tako i da ljudi, naravno, mogu da protestuju. Meðutim, to ne znaèi da, u sluèaju da doðe do nasilja na demonstracijama, ne bi trebalo propisno reagovati", rekao je Bler, koji se novinarima obratio samo nekoliko sati pošto su desetine hiljada šiitskih demonstranata prodefilovale Basrom u znak podrške uticajnom svešteniku Ajatoli Al Sistaniju koji je pozvao na održavanje izbora.

Za bezbjednost u Basri, drugom po velièini iraèkom gradu, zaduženi su britanski vojnici. Njima su se u održavanju reda tokom demonstracija pridružili i iraèki policajci. Incidenata na protestima nije bilo. Britanska vojska je saopštila da je u gradu pronaðena i demontirana bomba, što nije dovedeno u vezu sa demonstracijama. Premijer Bler, koji je nedavno posjetio Basru, na konferenciji za novinare je rekao da demonstranti predstavljaju tek dio veæinske populacije.

“Demonstranti su manjina lokalne populacije i sada mogu slobodno da izraze negodovanje. To nisu mogli da rade u vrijeme Sadama Huseina, ali sada mogu”, rekao je Bler

Bler je, istovremeno, odbio da komentariše sluèaj narednika Stiva Robersa, koji je ubijen u martu prošle godine, pošto su mu pretpostavljeni naredili da preda pancir prsluk, rekavši da mu neæe biti potrebno. Njegova supruga je vec objavila sadržaj audio snimka narednika Robertsa na kojem je tri dana pred smrt rekao da u rat ide bez neophodne opreme. Konzervativna opozicija je zatražila da, zbog slanja neopremljenih trupa u Irak, ministar odbrane Džef Hun, podnese ostavku. Bler je udovici narednika Robertsa izrazio sauèešæe, ali nije htio da komentariše taj sluèaj, rekavši da je istraga još u toku.

XS
SM
MD
LG