Linkovi

Nove amerièke inicijative za istraživanje svemira - 2004-01-14


U govoru održanom u sedištu amerièke Agencije za istraživanje svemira - NASA - Buš se založio za duže ljudsko prisustvo na Mesecu radi razvijanja novih tehnologija. On je takodje obnovio svoje obeæanje o dovršavanju izgradnje Medjunarodne orbitalne stanice Alfa pre isteka 2010. godine. Predsednik Buš je rekao da æe, po završetku izgradnje te stanice, sadašnja flota amerièkih letelica tipa šatl biti povuèena iz upotrebe.

U nastavku govora, Buš je pozvao druge zemlje da se pidruže novim programima istraživanja svemira u, kako je rekao, ”duhu saradnje i prijateljstva.“

Funkcioneri Bele kuæe izjavili su da æe nove inicijative u poèetku biti finansirane preusmeravanjem sadašnjih 11 milijardi dolara iz budžeta NASE, prvobitno namenjenih drugim programima. Buš æe tražiti dodatna sredstva od milijardu dolara u narednih pet godina.

Kritièari izražavaju zebnju zbog ovih novih inicijativa u vreme rekordnog amerièkog budžetskog deficita. Amerièki astronauti poslednji put su posetili Mesec 1972. godine.

XS
SM
MD
LG