Linkovi

Trka u Ajovi biæe tesna - 2004-01-12


Prema najnovijoj anketi u Ajovi, bivši guverner Vermonta, Hauard Din, vodi sa neznatnom prednošæu ispred kongresmena iz Misurija, Rièarda Gepharta. Senator iz Masaèusetsa, Džon Keri, i senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, žestoko se bore za treæe mesto. Anketu su sproveli agencija Rojters, televizijska mreža MSNBC i agencija za ispitivanje javnosti Zogbi. Dvojica od kandidata - senator iz Konektiketa, Džozef Liberman i penzionisani general Vesli Klark - odluèili su da ne sprovode kampanju u Ajovi, ali preostalo troje - kongresmen iz Ohaja Denis Kusiniè, bivši senator Kerol Mosli-Braun i aktivista za gradjanska prava Al Šarpton, aktivno uèestvuju u toj trci.

Prvoplasirani kandidati u Ajovi steæi æe znatnu politièku prednost, važnu za poèetak preliminarnih opštih i stranaèkih izbora na kojima se biraju delegati za skupštinu Demokratske stranke u julu. Delegati na toj skupštini odabraæe kandidata koji æe se suprotstaviti predsedniku Bušu na izborima u novembru.

Senatori Keri i Edvards, i kongresmen Gephart, tvrde da im popularnost u Ajovi raste na raèun glasova za prvoplasiranog Hauarda Dina, koga njegovi demokratski rivali sve èešæe napadaju. Poslednji sluèaj dogodio se tokom juèerašnje debate u Ajovi, usredsredjenoj na pitanja koja tište glasaèe-pripadnike manjina. Al Šarpton je kritikovao Dina što nije imenovao više pripadnika manjina na rukovodeæe položaje, kada je bio guverner države Vermont. Din je rekao da je jedan od viših funkcionera u njegovoj vladi bio afrièkog porekla, ali je priznao da u svom kabinetu nije imao ni jednog Afroamerikanca. Polemika izmedju Šarptona i Dina podstakla je reakciju bivšeg senatora i ambasadora Kerol Mosli-Braun, jedne od dvoje crnaca u trci za demokratsku nominaciju:

”Veleèasti Šarpton, èinjenica je da je uvek moguæe podstaæi debatu o rasnim odnosima i izazvati sukobe medju ljudima. Ali mislim da je sada vreme da razgovaramo o tome šta biste uradili da ljude približite jedne drugima, jer ova zemlja ne može sebi da dozvoli medjurasne svadje.“

Izborni proces zahuktaæe se ove nedelje, uoèi glasanja u Ajovi koje se održava u ponedeljak. Nedelju dana kasnije, 27. januara, održaæe se preliminarni izbori u Nju Hempširu.

XS
SM
MD
LG