Linkovi

Nastavljaju se protesti Iraèana u Amari - 2004-01-11


Žitelji Amare ponovo protestuju, ali ovog puta nije bilo veæeg nasilja. No izveštaji o juèerašnjim protestima su protivreèni. Juèe se stotine ljudi okupilo ispred gradskog veæa, bacajuæi kamenica i razbijajuæi prozore na zgradi. Prema nekim oèevicima vatru je prvo otvorila iraèka policija, dok policijski izvori trvde da su prvo poèeli da pucaju okupljeni demonstranti.

Britanski vojnici, koji su se pridružili uspostavljanju reda, navode da su pucali kada je nekoliko demonstranata poèelo da baca granate. Istraga je u toku.

Jutros je, inaèe, u gradu Mosulu na severu Iraka, nekoliko granata eksplodiralo u kancelarijama Kurdskog patriotskog saveza. U meðuvremenu, grupa eksperata ispituje stare granata pronaðene kod Basre.

Iz nekih od njih curi, kako se sumnja, teèni otrovni gas. Smatra se da su granate preostale iz iraèko-iranskog rata 80-tih. Pretnja od iraèkog zabranjenog oružja masovnog uništenja, ukljuèujuæi biološko i hemijsko oružje, isticana je kao glavni razlog za preduzimanja rata protiv Iraka. Meðutim, takvo oružje još uvek nije pronaðeno.

XS
SM
MD
LG