Linkovi

Buš tvrdi da ekonomija jaèa - 2004-01-10


Predsednik Buš je izjavio da na poèetku Nove godine veliki broj firmi investira sredstva i da je više od èetvrt miliona Amerikanaca našlo posao. Stopa nezaposlenosti je sada ispod šest procenata, dok je tokom prošle godine ukupna vrednost deonica na berzi porasla na više od tri biliona dolara. Ranije ekonomske teškoæe predstavljale su potencijalnu politièku opasnost za predsednika u izbornoj godini, pa su se mnogi od njegovih demokratskih rivala usredsredili na gubitak od preko tri miliona radnih mesta od kada je Buš preuzeo kormilo. Ali, kako privreda sada pokazuje znake oporavka, predsednik je prešao u ofanzivu, koristeæi svoje redovno subotnje obraæanje preko radija za iznošenje razlika izmedju njegovog smanjenja poreza i gledišta nekih demokrata, koji kažu da ta smanjenja poveæavaju deficit i da bi ih trebalo zauzdati.

”Možemo da nastavimo stazom prosperiteta i novih radnih mesta, stazom obeleženom inicijativama za razvoj, koje su smanjile porez na dohodak za 109 miliona amerièkih poreskih obveznika - ili - možemo da promenimo smer poveæavanjem poreza vrednim Amerikancima. Izbor je jasan. Poreske olakšice su ponovo pokrenule ovu privredu i one æe nastaviti da je guraju u tom pravcu,“ rekao je Buš.

Predsednik Buš je ponovo pozvao Kongres da njegovo smanjenje poreza uèini trajnim, da podstièe slobodnu i pravednu trgovinu, i da donese zakon protiv dosudjivanja prekomernih finansijskih kazni. Zdravlje privrede, obrazovanje i reforma zdravstvenog osiguranja za penzionere verovatno æe biti dominantne teme u ovoj izbornoj godini. Uprkos predsednikovim optimistiènim izjavama, decembarski izveštaj o broju nezaposlenih bio je gori nego što je administracija oèekivala. Ekonomisti kažu da je stopa nezaposlenosti neznatno smanjena samo zbog toga što su mnogi ljudu jednostavno prestali da traže posao.

XS
SM
MD
LG