Linkovi

Avganistan u 2004. godini - 2004-01-09


Na poèetku godine, nade u veæu stabilnost i jaèe demokratske institucije u Avganistanu su veæe nego ikada. Avganistansko Veliko veæe, Loja ðirga, usvojilo je 4. januara novi Ustav. Taj Ustav, prema reèima amerièkog sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda, predstavlja “prekretnicu”.

“Svi smo decenijama posmatrali proces kroz koji je prolazio avganski narod sastavljen od razlièitih nacionalnosti i podele i teškoæe - graðanske ratove, suše, okupaciju - i gledajuæi kako su svi oni prihvatili taj proces na zasedanju Loja ðirge, pristajali na kompromise, razgovarali, raspravljali, glasali i izašli sa Ustavom koji nudi buduænost toj zemlji, rekao bih da sve to ima istorijski znaèaj”.

Rekao je Ramsfeld, ukazujuæi da taj proces pokazuje da je narod Avganistana rešen da uspostavi modernu islamsku vladu.

“Novi Ustav uspostavlja ravnotežu moæi izmeðu razlièitih sektora vlasti, jednak položaj muškaraca i žena, unapreðuje toleranciju, zaštitu manjinskih grupa i otvara put za opšte izbore iduæeg leta”.

Usvajanje novog Ustava nije jedini znak da je Avganistan na ispravnom putu. Prema reèima Donalda Ramsfelda, situacija u Avganistanu se poboljšava iz dana u dan.

“Mala privreda je procvetala. Završen je autoput od Kandahara do Kabula. Na sreæu, ovaj izraziti rast se ostvaruje uz veoma malu inflaciju. Predsednik Karzai je uèvrstio tim svojih saradnika. Poèele su i reforme u Ministarstvu odbrane. Poèinje demobilizacija lokalnih milicija. Sve u svemu, ceo proces ohrabruje”.

Uistinu, mnogo toga se dogodilo u Avganistanu tokom protekle dve godine otkako je koalicija na èelu sa Sjedinjenim Državama svrgla ugnjetaèki talibanski režim i pokrovitelje teroristièke Al kaide. Ipak, prema reèima predsednika Džordža Buša, “Avganistanu predstoji još mnogo iskušenja, ali zemlja ostvaruje napredak i narod je veoma daleko od košmara koji je preživljavao pod Talibanom”.

XS
SM
MD
LG