Linkovi

Pauel ostaje pri tvrdnjama da je Irak posedovao zabranjeno oružje - 2004-01-09


Grupa privatnih amerièkih eksperata za naoružanje sada traži da te tvrdnje ustanovi nezavisna komisija. Meðutim,kako prenosi novinar Glasa Amerike Nika Simeoni, Bušova administracija nastavlja da brani istinitost tvrdnji o postojanju oružja za masovno uništenje, koje su bile razlog za napad na Irak.

Karnegijeva fondacija za meðunarodni mir, optužuje Bušovu administraciju da je pred rat, pogrešno predstavljala opasnost od Iraka tvrdeæi da Bagdad poseduje oružja za masovno uništenje spremno za upotrebu.

Džesika Metjus, predsednica istraživaèke grupe èije je sedište u Vašingtonu ukazala je na govor Državnog sekretara Kolina Pauela, februara prošle godine u Savetu Bezbednosti UN, koji su prenele televizijske stanice širom sveta.

Pauel je u tom govoru stalno naglašavao da je sve što kaže potkrepljeno èinjenicama. Da to nisu pretpostavke. Govorio je da navodi èinjenice zasnovane na èvrstim dokazima, a ne na pretpostavkama. Sada vidimo da su mnoge tvrdnje iz njegovog govora bile netaène, kaže Džesika Metjus.

Meðutim, na konferenciji za novinare državni sekretar je ostao pri svojim tvrdnjama da je Irak posedovao opasno oružje i da su Sjedinjene Države postupile ispravno zbacivanjem Sadama Huseina.

”Potpuno sam siguran u tvrdnje koje sam izneo u svom govoru u Ujedinjenim nacijama 5. februara. Sve što nije bilo zasnovano na èvrstim dokazima, nije navedeno u tom govoru“, istakao je Kolin Pauel i naglasio da je njegov stav ne promenjen, jer smatra da bi Irak koji je veæ upotrebio zabranjeno oružje protiv svog naroda, i tokom rata sa Iranom 1980. ih, to oružje upotrebio ponovo da koalicija nije reagovala.

”Pitanja koja se postavljaju su: kako to da još uvek nismo pronašli ogromne zalihe i sakriveno oružje masovnog uništenja. Prepustimo radnoj grupi u Iraku da završi posao. Neki su iz te grupe istupili i mislim da je njihov posao delimièno završen. Ja verujem u ono što sam izneo prošle godine, rekao je sekretar Pauel.

Meðutim, Kolin Pauel nije ubeðen kao neki iz Bušove administracije da je Sadam Husein bio povezan sa teroristièkim grupama poput Al Kaide.

”Nisam video èvrste dokaze o povezanosti, meðutim mislim da je moguænost da se povežu postojala i bilo je mudro to uzeti u obzir“, rekao je Kolin Pauel.

Pre poèetka rata sa Irakom citirane su izjave nekih zvaniènika Bušove administracije ukljuèujuæi sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, da poseduju ”nepobitne“ dokaze o iraèkoj povezanosti sa teroristièkom mrežom Osame Bin Ladena.

XS
SM
MD
LG