Linkovi

Al Šarpton - 2004-01-08


“Puno vam hvala. Kakav užitak što sam veèeras vaš domaæin Saturday Night Live-a. Za mene je ovo izvanredna prilika da se obratim široj publici. Možda æe ljudi veèeras najzad upoznati pravog Ala Šarpton, predsednika Šarptona”.

Veleèasni Šarpton èesto pravi šale na sopstveni raèun. On dobro zna da su mali izgledi da osvoji predsednièku nominaciju. Posle dosadašnja tri neuspela izborna pokušaja -- za gradonaèelnika Njujorka, i dva puta za mesto u Senatu -- Al Šarpton je svoju predsednièku kampanju zapoèeo obeæanjem da æe se založiti za prava manjina u Americi, iznositi kritiku na raèun politike republikanskog predsednika Džordža Buša i politièke mašinerije Demokratske stranke. U jednoj nedavnoj debati, Šarpton je ukazao na nepravdu uèinjenu crnaèkim biraèima èiji su glasovi proglašeni nevažeæim na predsednièkim izborima u Floridi 2000-te. Podršku koju je bivši potpredsednik Al Gor dao demokratskom rivalu Hauardu Dinu, nazvao je mešanjem stranaèkih šefova. U okviru svoje predizborne kampanje, Šarpton poziva crnce da se registruju za glasanje, zalaže se za smanjenje poreza siromašnima i srednjoj klasi, oèuvanje prava na abortus, bolji sistem zdrastvene zaštite i prava homoseksualaca. Šarpton je takoðe veliki protivnik rata u Iraku:

”Protiv sam okupacije. Mislim da je besmislica reæi da si protiv rata, a za okupaciju. To je kao kada bi vam lopov provalio u kuæu, a vi policiji prijavite da imate provalnika, koji može ostati u vašoj kuæi”.

Al Šarptonova dosetlivost osvaja publiku. Meðutim, ankete pokazuju da ga podržava mali broj biraèa. Prema najnovijoj anketi u kojoj je uèestvovalo 1,300 ispitanika iz svih krajeva zemlje, samo se pet odsto biraèa izjasnilo za Šarptona. On ne uživa podršku ni veæine Afro-Amerikanaca. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da mu je naklonjeno svega 37 odsto crnaèkog biraèkog tela. No, Al Šarpton se ne uzbuðuje što æe verovatno izgubiti predizbornu bitku:

“Šarptonova kampanja u Njujorku biæe platforma ne samo u 2004. godinu, nego i u 2005-toj, 2006-toj. Ovo je poèetak novog pokreta koji æe ujediniti belce, crnce, hispanike da bi preuzeli upravu ovog grada i države radi sprovoðenja progresivne politike”.

Neki izborni posmatraèi veruju da Al Šarpton uèestvuje u trci za predsednièku nominaciju da bi postao poznatiji široj amerièkoj javnosti. Drugi ukazuju da njegova kampanja neæe nimalo uticati na ishod predsednièke trke. Pa ipak, jedna stvar je izvesna -- Al Šarpton æe iskoristiti ovu priliku da osnaži glasove amerièkih manjina. U tome je, svi priznaju, pravi majstor.

XS
SM
MD
LG