Linkovi

Kako su magarac i slon postali amerièki politièki simboli - 2004-01-08


Za sve je kriv politièki karikaturista Tomas Nast. U drugoj polovini 19. veka politièke karikature bile su veoma popularne u Sjedinjenim Državama. Novinskih fotografija još nije bilo pa su se urednici oslanjali na crteže politièara, èesto nimalo povoljne. Novinarstvo je bilo veoma stranaèki obojeno i mnoge karikature su bile surove, prikazujuæi politièke protivnike kao prasce, tvorove, lisce, vukove i sve moguæe druge životinje sa nezgodnim osobinama. Iako je lik magarca upotrebljen još 1928. godine, kada su politièki protivnici nadenuli taj nadimak Endrjuu Džeksonu, zbog njegove navodne tvrdoglavosti, karikaturista Tomas Nast je prvi vezao taj lik direktno za Demokratsku stranku. 1970., u nedeljniku Harper’s Weekly, Nast je objavio crtež magarca kako rita mrtvog lava, koji je simbolizovao nedavno umrlog Linkolnovog Sekretara za rat, Edvina Stentona. Nast je želeo da magarac simbolizuje protivnike rata, sa èijim gledištima se nije slagao, ali javnost je magarca povezala sa Demokratskom strankom i - tako je ostalo do danas.

Što se tièe slona kao simbola Republikanske stranke, i tome je kumovao Tomas Nast. Iako je slon i ranije povezivan sa republikancima, Nast je 1874., opet u nedeljniku Harper’s Weekly, objavio karikaturu sa crtežom slona na kome je pisalo ”republikanski glasovi“ i koji samo što nije upao u rupu sa inflacijom, haosom, dugovima i drugim državnim nedaæama.

Tokom narednih godina, demokrate i republikanci sve èešæe su koristili magarca i slona kao simbole dve stranke, istièuæi one osobine koje su im više odgovarale. Republikanci smatraju magarca tvrdoglavim, priglupim i smešnim, dok demokrate tvrde da je magarac skromna, inteligentna i hrabra domaæa životinja koju je lako zavoleti. Sa svoje strane, demokrate smatraju slona tromom, glupom i pompeznom životinjom, dok je republikanci smatraju dostojanstvenom, snažnom i pametnom.

Možda najbolji opis republikanskog simbola dao je èuveni amerièki politièar Adlaj Stivenson, kada je rekao: ”Slon ima debelu kožu i kljove od dragocene slonove kosti, a kao što zna svako ko je video cirkusku paradu - najbolje se kreæe napred tako što surlom drži rep svog prethodnika.“

XS
SM
MD
LG