Linkovi

Robot još neæe siæi na tlo Marsa - 2004-01-08


Amerièko robotizovano vozilo neæe brzo isprljati toèkove na Marsu, bar ne onako brzo kako su se nauènici nadali. Inženjeri su, na nekoliko dana, odložili njegovu primenu, kako bi prevazišli nekoliko manjih problema.

Inženjeri u laboratoriji za mlazne pogone, u Kaliforniji, odložili su upotrebu rovera, bar do sledeæe srede - što je 3 dana duže od plana. Razlog za to su vazdušni jastuci, koji su korišæeni za meko spuštanje na Mars, a koji se, neoèekivano, uvlaèe sporije. Inženjeri ne žele da ti jastuci predstavljaju smetnju kada se bude aktivirala rampa po kojoj robotizovano vozilo treba da se spusti na površinu Marsa.

Istovremeno, inženjeri prouèavaju i povremene skokove napona do kojih dolazi u anteni za brzi prenos podataka, sa vozila.

Za to vreme, robotizovano vozilo, iz dve nezavisne kamere, nastavlja da šalje snimke okoline mesta spuštanja. Jedna gupa su trodimenzionalni snimci visoke rezolucije, poput onih koji su objavljeni prekjuèe. Ti snimci treba da omoguæe nauènicima da utvrde velièinu i odstojanje razlièitih objekata na terenu.

Druga grupa snimaka prikazaæe isti pogled ali kroz objektiv infacrvene kamere, kako bi se iz daljine utvrdio geološki sastav stena. Obe grupe snimaka treba da istraživaèima daju bolju ideju koju oblast da istražuju, kada robotizovanbo vozilo krene da istražuje.

Rej Arvidson, sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu, ukazuje da æe vozilo tada da spusti instrumente do površine planete: “…u stvari, isntrumente æe spustiti u tlo i poèeæe da vrši merenja kakva, do sada, nisu vršena na površini neke planete. Znaèi, ima puno posla u neposrednoj blizini lendera, kako bi se utvrdilo èega sve ima tamo…”

Nauèni tim koji istražuje Mars nada se da æe, u doglednoj buduænosti, moæu da robotizovano vozilo pošalje i dalje – tako da æe, možda, uspeti da stigne i do grupe brdašaca, koja se nalaze na 1 ili 2 km od mesta spuštanja.

XS
SM
MD
LG