Linkovi

GIRL WITH A PEARL EARRING - 2004-01-08


GIRL WITH A PEARL EARRING je nastao po istoimenom romanu Trejsi Ševalije, èija radnja je smeštena u holandski grad Delft 1665. vreme velikih flamanskih slikara. Film govori o mladoj Griet, koja postaje muza Johanesa Vermera, i njegova inspiracija za jednu od njegovih najpoznatijih slika.

Naime, posle nesreæe na radnom mestu, u kojoj ostaje trajno oslepljen, otac 17-godišnje Griet više nije u moguænosti da izdržava porodicu, tako da se ona zapošljava kao služavka u kuæi Johanesa Vermera. Njegova tašta Marija Tins, uprkos finansijskim poteškoæama i dalje živi na visokoj nozi, te da bi zadržala takav naèin života, ona je spremna da uèini sve da Vermer slika brže, bolje i efikasnije, pa èak iako to znaèi da ugrozi brak svoje æerke. Mlada Griet polako potpada pod Vermerove èari, iako ni sama nije sigurna da su njegova oseæanja iskrena. U ljubavne veze uvlaèe se i bogate mecene, lokalni mladiæi, a sve vreme nastaje jedan od najboljih portreta na svetu.

Dvadesetogodišnja Skarlet Džohensen je za ulogu Griet dobila nominaciju za najbolju glavnu ulogu u kategoriji drame za nagradu Zlatni globus. Njena druga nominacija za to prestižno glumaèko priznanje je za ulogu u filmu Sofije Kopole ”Lost In Translation“. Aleksandar Desplat, pisac muzike za film GIRL WITH A PEARL EARRING, takodje je dobio nominaciju za Zlatni Globus.

Film GIRL WITH A PEARL EARRING režirao je debitant Piter Veber koji je do sada radio iskljuèivo televizijske projekte koji su takodje vezani za odreðene epohe. Velikog slikara Vermera tumaèi Kolin Firt, a u filmu uloge tumaèe Tom Vilkinson, Džudi Parfit, Cilijan Marfi, Esi Dejvis i Esi Dejvis. Film je sniman u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu. U bioskope širom Amerike kreæe u petak.

XS
SM
MD
LG