Linkovi

Pauel brani nove mere bezbednosti - 2004-01-08


Primena novih mera bezbednosi izazvala je varnicu sa Brazilom, jer je tamošnji sud odluèio da uzvrati sliènom ali vremenski puno dužom kontrolom amerièkih državljana. Sekretar Pauel je rekao da nove bezbednosne mere imaju za cilj da zaštite, a ne da maltretiraju strance koji ulaze u Sjedinjene Države i da su se putnici, koji su do sada podvrgnuti kontroli, uverili da nema problema i to prihvatili sa razumevanjem.

Da podsetimo, od ponedeljka pri ulasku u Sjedinjene Države posetiocima se uzimaju otisci prstiju i prave se digitalne fotografije. Ti i podaci iz pasoša se ubacuju u kompjuterski sistem koji sadrži listu nepoželjnih osoba. Amerièki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, koji je pokrenuo projekat, tvrdi da se radi o proceduri koja iziskuje dodatni minut po putniku. Meðutim, primena novih sigurnosnih mera pri ulasku u Sjedinjene Države naišla je na kritike nekih zemalja. Brazilski savezni sudija je naredio uzvratnu meru, tako da je uzimanja otisaka prstiju Amerikancima koji ulaze u Brazil izazvalo višesatna kašnjenja na aerodromima.

Obraæajuæi se novinarima posle telefonskig razgovora sa brazilskim kolegom Selsom Amorinom, sekretar Pauel je rekao da amerièke mere bezbednosti nisu nelogiène i da su ih putnici u osnovi dobro prihvatili.

” Ne radimo to da bismo nekoga maltretirali, veæ da bi nepoželjnima spreèili ulazak u zemlju . To je ujedno i naèin da zaštitimo putnike u avio saobraæaju i mislim da æe ljudi to razumeti”, istakao je Kolin Pauel i dodao da æe se kašnjenja na amerièkim aerodromima vremenom smanjiti kada sva amerièka diplomatska predstavništva dobiju novu opremu za izdavanje viza.

Sjedinjene Države smatraju da su mere koje je preduzeo Brazil prenagljene i diskriminatorne jer se primenjuju samo na amerièke državljane koji su, kako je navedeno, u utorak na aerodromu u Rio de Žaneiru proveli devet sati.

XS
SM
MD
LG