Linkovi

Hauard Din, optužio Bušovu administraciju za usvajanje politike koja je dozvolila Severnoj Koreji da postane nuklearna sila - 2004-01-07


Bivši guverver države Vermont Hauard Din, pretendent na kandidaturu Demokratske stranke za predsednièke izbore, optužio je Bušovu administraciju za usvajanje politike koja je dozvolila Severnoj Koreji da postane nuklearna sila. Taj komentar iznet je tokom juèerašnje debate pretendenata za predsednièkog kandidata Demokratske stranke, èija tema je bila spoljna politika predsednika Buša. Dopisnik Glasa Amerike Meredit Buel prenosi detalje iz Vašingtona.

Debata koja je trajala dva sata, u gradu De Moin u Ajovi, održana je skoro dve nedelje pre održavanja predizbornih stranaèkih skupova u Ajovi, prvog nadmetanja za kandidata demokrata koji æe pokušati da se suprotstavi predsedniku Bušu na ovogodišnjim predsednièkim izborima. Bivši guverner Hauard Din vodi u odnosu na svoje rivale, prema istraživanjima javnog mnjenja u Ajovi i Nju Hempširu, u dve države za koje se smatra da æe presudno uticati na izbor kandidata Demokratske stranke. Tokom debate Din je kritikovao odbijanje Bušove administracije da održi direktne razgovore sa Severnom Korejom.

« Predsednik Sjedinjenih država odbio je bilateralne pregovore sa Severnom Korejom koja je skoro uspela da napravi atomsku bombu. Ovaj predsednik je umalo pomogao Severnoj Koreji da postane nuklearna sila. Opasnost nije u tome što bi Severna Koreja mogla odmah da napadne nas. Prava opasnost je u tome što æe oni uraditi ono za šta je veæ optužen Pakistan. Poèeæe da prodaju to oružje teroristima ili drugim zemljama kao što su Libija ili Pakistan. To predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost i ovaj predsednik ne brani svoju zemlju na naèin na koji bi to trebalo da radi».

Predizborni stranaèki skupovi u Ajovi biæe održani 19. januara, a postoje indicije da Din ima prednost nad kongresmenom iz Misurija, Rièardom Gephartom. Gephart je inaèe kritikovao odluku Bušove administracije o prouèavanju moguænosti proizvodnje nuklearnog oružja male jaèine za borbu protiv terorizma.

« Jedini program koji bih ja svakako želeo da ukinem su napori ove administracije da poène da razvija taktièko nuklearno oružje. Mislim da to nema smisla. Mi bi trebalo da pronadjemo naèin kako da eliminišemo nuklearno oružje»

Još jedan demokrata, senator iz Masaèusetsa Džon Keri, rekao je da Bušova administracija nije dovoljno naglasila važnost pitanju zabrane trgovine nuklearnim materijalom. U debati, koju je prenosio Nacionalni javni radio, uèestvovali su i senator iz Konektikata Džozef Liberman, kongresman iz Ohaja Denis Kusiniæ i bivša senatorka Kerol Mozli Braun. Tri preostala pretendenta na kandidaturu demokrata za predsednièke izbore, senator iz Severne Karoline Džon Edvards, penzionisani general Vesli Klark i aktivista za ljudska prava, Al Šarpton, nisu uèestvovali u debati.

XS
SM
MD
LG