Linkovi

Iraèki zatvorenici - 2004-01-07


Koalicioni funkcioneri u Iraku saopštili su da æe pustiti na slobodu stotine pritvorenika kao gest dobre volje. Dopisnica Glasa Amerike Èalis MekDonou izveštava iz Bagdada: Šef koalicije koju predvode SAD, Pol Bremer, kaže da æe koalicija pustiti više od 500 iraèkih zatvorenika tokom sledeæih nekoliko nedelja, poèevši sa prvih stotinu - sutra. Drugi koalicioni funkcioneri ukazuju da æe veæina oslobodjenih zatvorenika biti saradnici osumnjièenih pobunjenika nižeg ranga. Medjutim, Bremer istièe da koalicija neæe pustiti na slobodu nikoga ko je zapravo uèestvovao u izodjenju napada na amerièke trupe ili koalicione mete.

“Želim da vam pružim uveravanja da ovo nije program koji je dostupan onima koji su okrvavili ruke. Nijedna osoba direktno umešana u smrt ili teške povrede bilo kog ljudskog biæa..neæe biti puštena na slobodu. Niti æemo pustiti na slobodu ljude koji su optuženi za muèenje u ili pak zloèine protiv èoveènosti”.

Da bi pritvorenici bili pušteni na slobodu, oni moraju da potpisu saopštenje kojim se odrièu nasilja. Bremer to naziva gestom izmirenja. Do ovakvog razvoja dogadjaja dolazi u jeku rastuæe kritike od strane grupa za zaštitu ljudskih prava, koje osudjuju koaliciju zbog držanja ljudi u pritvoru, neogranièeno, bez podizanja optužnice, i bez kontakata sa èlanovima porodica ili advokatima. Bremer kaže da æe koalicija takodje pokušati da olakša posete èlanova porodice zatvorenicima koji ostanu u pritvoru.

XS
SM
MD
LG