Linkovi

Rekapitulacija prošlogodišnje holivudske produkcije - 2004-01-05


”Finding Nemo“, kompjuterska animacija prièe o jednoj ribici koju je snimila kompanija Piksar Studio, a distriburiao Dizni, je neosporni šampion po broju prodatih karata 2003.godine sa oko 340 miliona prodatih karata u domaæoj prodaji i još 362 miliona širom sveta:

Kompanija Dizni je distributer i domaæeg hita broj dva. To je film ”Pirati sa Kariba“ u kojem igraju Džoni Dep i Orlando Blum. Taj film je distributerima doneo 305 miliona dolara u severnoamerièkim bioskopima i još 347 miliona od medjunarodne prodaje. Piter Bart je glavni i odgovorni urednik šou biznis dnevnika Daily Variety i on veruje da nije bilo planirano veæ da je èista koincidencija da su takozvani porodièni filmovi bili najpopularniji prošle godine. Akciono- romantièno ostvarenje Žili, u kojem igra popularni par Dženifer Lopez i Ben Aflek je izgledalo kao super hit, ali se ispostavilo da je to bio vrhunski neuspeh godine.

S druge strane skale rizika, treæi nastavak Kralja prstenova: Povratak Kralja, reditelja Pitera Džeksona, donosi veliki prihod studiju New Line Cinema. Evo kako situaciju komentariše urednik èasopisa Daily Variety, Piter Bart:

“Direktor jednog studija mi se poverio pre neki dan, što je zapanjujuæe, da se on lièno ne raduje da vidi mnoge od filmova koje njegov studio producira. Mogu to da razumem. Sedamdesetih i poèetkom osamdesetih godina nije bilo neobièno - jednostavno snimiti film jer se radujete da ga i sami vidite. Ta vrsta motivacije, sebièna i nepraktièna, je ipak rezultirala nekim dobrim i uspešnim filmovima. Mislim da proces donošenja odluka danas više nije takav”.

Pa ipak Bart predvidja da je moguæe da æe 2004.godina za šou biznis biti uspešna:

“Medjutim, da bi se to dogodilo, menadžeri u Holivudu moraju da preuzmu nešto više rizika i kada su u pitanju nove zvezde i nove prièe, i da ne prave samo nastavke ranijih uspešnih filmova”.

XS
SM
MD
LG