Linkovi

Nova procedura  ulaska u Sjedinjene Države - 2004-01-05


Nadležni na 115 amerièkih aerodroma i u 14 glavnih luka, od danas uzimaju otiske prstiju i fotografišu sve koji ulaze u Sjedinjene Države - u okviru novog programa administracije predsednika Buša, koja smatra da æe se na taj naèin teroristi zadržati van amerièkih granica.

Procenjuje se da æe novim programom biti obuhvaæeno oko dvadeset i tri miliona posetilaca Sjedinjenih Država. Sekretar za unutrašnju bezbednost, Tom Ridž, rekao je da je to deo sveobuhvatnijeg programa, kojim se obezbeðuje da amerièke granice budu otvorene za posetioce, ali zatvorene za teroriste.

”Carinici i granièari æe sada raspolagati digitalnim otiskom prsta i digitalnom fotografijom, koji æe biti uporeðivani sa podacima iz amerièkih predstavništava u kojima se izdaju vize.“

Sekretar za unutrašnju bezbednost Tom Ridž je to izjavio na meðunarodnom aerodromu u Atlanti, u Džordžiji, na jugu Sjedinjenih Država, na kojem je izvršena proba novog sistema.

”Kao što smo se uverili tokom probe, putnicima je veoma lako da koriste novi sistem, a teroristima je veoma teško da ga izbegnu. Sve je gotovo za nekoliko sekundu. U stvari, tokom probe u Atlanti, za pregled pasoša je bilo potrebno samo 15 sekundi, tako da cela procedura sada traje nešto više od minuta.“

Tom Ridž je tokom probe rekao da su vlasti pronašle 21 osobu sa spiska kriminalaca Federalnog istražnog biroa, traženih zbog šverca droga, silovanja i falsifikovanja viza. Sekretar za unutrašnju bezbednost je dodao da æe samo ovlašæeni funkcioneri imati pristup prikupljenim podacima i to samo oni koji sa tim podacima i treba da budu upoznati. Državljani dvadeset i osam zemalja, pretežno evropskih, biæe izuzeti - jer im nisu ni potrebne vize za ulazak u Sjedinjene Države. ... Kritièari novog programa ukazuju da bi zbog njega moglo da doðe do odlaganja putovanja i da bi moglo da se ispostavi da nije efikasan ukoliko potencijalni teroristi nikada nisu zvanièno dali otiske prstiju ili nisu fotografisani. Stranci æe takoðe biti proveravani prilikom izlaska iz zemlje, u okviru specijalnih mera bezbednosti i da bi se osiguralo da se svi pridržavaju uslova izdatih viza. Program fotografisanja i uzimanja otisaka prstiju stranaca koji odlaze iz Sjedinjenih Država, ne oèekuje se da æe stupiti na snagu barem do kraja godine.

XS
SM
MD
LG