Linkovi

2.januara 1960. godine Kenedi postao predsednièki kandidat - 2004-01-02


2.januara 1960. godine, masaèusetski senator, Džon Kenedi, objavio je da æe pokušati da osvoji predsednièku kandidaturu demokratske stranke za izbore koji su se održavali te godine. Kenedi je rekao da æe buduæi predsednik morati da donese važne odluke, izmedju ostalih - kako okonèati trku u nuklearnom naoružanju, kako održati slobodu u novo - nastalim državama, i kako unaprediti nauku i obrazovanje u Sjedinjenim Državama. Èetrdeset - dvo - godišnji, Kenedi je istovremeno odgovorio na kritike da je premlad i neiskusan za predsednika :

” Prethodnih dvadeset godina sam posetio skoro svaku zemlju i kontinent - od Lenjingrada do Sajgona, od Bukurešta do Lime. Na osnovu svega toga, shvatio sam da Amerika ispunjava : sveobuhvatnu, plemenitu i istorijsku ulogu u odbrani slobode u vreme izuzetne opasnosti. Istovremeno, amerièki narod je samouveren, hrabar i istrajan. Tim elementima æu poèeti kampanju. “

Džon Kenedi je malom razlikom u glasovima pobedio republikanskog kandidata, potpredsednika Rièarda Niksona. Kenedi je bio najmladji amerièki predsednik u istoriji.

XS
SM
MD
LG