Linkovi

Izrael naseljava Golansku visoravan - 2003-12-31


Izrael je saopštio da planira da udvostruèi broj jevrejskih naseljenika na okupiranoj Golanskoj visoravni, oblasti koju je Izrael preuzeo od Sirije u blisko-istoènom ratu 1967. godine. Sirija je osudila taj plan, istakavši da Izrael s tim neæe postiæi ništa. Iz Jeruslaima izveštava Sonja Pejs.

Izraelski ministar poljoprivrede Jizrael Kac (Yisrael Katz) izjavio je za jednu radio stanicu da vlada ove zemlje planira da u naredne tri godine potroši preko 50 miliona dolara, kako bi udvostruèila broj naseljenika na Golanskoj visoravni i ojaèala pozicije u toj oblasti.

Trenutno, na Golanu živi više od 15.000 Izraelaca i skoro 20.000 Druza, koji su se zadržali u toj oblasti i posle izraelske okupacije te strateške taèke 1967. godine.

Zamenik ministra inostranih poslova Sirije Isa Daviš (Issa Daweesh) rekao je Rojtersovom dopisništvu u Damasku da taj plan Iraela nema zakonsku osnovu i da Izrael od toga neæe imati nikakve koristi. Predsednik Sirije Bašar al-Asad (Bashar al-Assad) nedavno je pozvao Izrael da nastavi pregovore o vraæanju Golanske visoravni, što su neki izraelski zvaniènici pozdravili, ali je izraelska vlada odbila ideju o razgovorima koji bi sadržavali bilo kakve preduslove.

XS
SM
MD
LG