Linkovi

Sve više uhapšenih pripadnika Al-Kaide - 2003-12-28


Sve veæi broj terorista Al Kaide i njihovih saveznika završava u zatvorima kao rezultat medjunarodne saradnje u ratu protiv terorizma. Turska policija je uhapsila lidera èelije odgovorne za bombaške napade na dve sinagoge, britanski konzulat i britansku banku u Istanbulu. Adnan Ersoz je ,kako je saopšteno, bio obuèen u Avganistanu 1997 godine i sastao se sa Osamom bin Ladenom, 2001 godine. On je služio kao posrednik izmedju lidera Al Kaide i teroristièke èelije u Turskoj i jedan je od više od 30 osumnjièenih, koje je turska policija uhapsila u vezi sa prošlomeseènim bombaškim napadima.

Sirijske vlasti su uhapsile najmanje šest kurira Al Kaide, koji su nosili više od 23 miliona dolara. Sirija je ranije izruèila turskim vlastiima 22 osumnjièene osobe povezane sa prošlomeseènim bombaškim napadima u Istanbulu. Vlasti u Singapuru su izvestile o hapšenju dva èlana Gurabe, pakistanskog ogranka teroristièke organizacije Džema Islamije, takodje povezane sa Al Kaidom. Osumnjièeni, Muhamad Arif bin Haharudin, i Muhammad Amin Bin Mohamed, prošli su kroz obuku za oružje i eksplozive. Arif je stekao obuku u jednom kašmirskom logoru , kojim je upravljala terorisitèka organizacija, Laškar e Tajiba, dok je Amin bio u jednom logoru Al-Kaide, saopštila je vlada u Singapuru. Malezijske vlasti su uhapsile pet osumnjièenih terorista al-Gurabe, koji su deportovani iz Pakistana. Oni su prošli kroz obuku Al Kaide i, kako je saopšteno, sastali se sa bin Ladenom, krajem 2001 godine. Predsednik Džordž Buš izjavio je da teroristi odgovorni za bombaške napade u Turksoj, Indoneziji, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Izraelu, Indiji i drugde predstavljaju opasnost za sve.

” Oni su deo globalne kampanje teroristièkih mreža èiji cilj je da se zaplaše i demoralizuju svi koji im se protive. Ti teroristi stavljaju na metu nevine i ubijaju hiljade ljudi. Oni bi takodje, ako bi se domogili oružja koje traže, pobili milione, i to im ne bi bilo dovoljno.”

“Mi æemo se suoèiti sa tim opasnostima otvorenim oèima”, rekao je predsednik Buš, “ i mi æemo ih poraziti.”

XS
SM
MD
LG