Linkovi

Vera i slobode u Vijetnamu - 2003-12-28


Amerièki ambasador za pitanja verskih sloboda u svetu, Džon Henford, kaže da je Vijetnam jedna od država, poput Severne Koreje, Kine i Burme, u kojoj totalitarni, autoritarni režim nastoji da kontroliše verska uverenja i upražnjavanje vere. Ambasador Henford je govorio povodom objavljivanja petog redovnog izveštaja Stejt departrmenta o slobodi veroispovesti u svetu.

Vijetnam traži od verskih grupa da se registruju, i koristi taj proces da bi ih pratio i kontrolisao, kao što to radi sa svim društvenim organizacijama. Oni koji se odupiru potencijalno se izlažu uznemiravanjima i zatvaranjima. Sveštenik Tik Van Kvang, predvodnik zabranjene Ujedinjene budistièke crkve, držan je pod uslovima sliènim kuænom pritvoru, od 1982. do marta 2003. godine. Veæ oktobra iste godine, ponovo je podvrgnut istim ogranièenjima kretanja.

Jula 2001. otac Tadeuš Van Li, rimokatolièki sveštenik, osudjen je na 15 godina zatvora zbog toga što je dao Sjedinjenim Državama pisani iskaz o kršenjima verskih prava u Vijetnamu. Jula 2003. vijetnamska vlada je objavila da æe njegova kazna biti smanjena na 10 godina, plus dve godine kuænog pritvora. Dvojica njegovih neæaka takodje su zatvorena zbog slanja vesti o njegovom zatvaranju organizacijama u Sjedinjenim Državama.

Hmong i drugi protestantski vernici na severozapadu Vijetnama, kao i Montanjari u centralnoj visoravni, navodno su bili pod pritiskom lokalnih funkcionera da se odreknu svoje vere. Stotine crkvi i mesta za okupljanje zatvoreno je, a vernici su zatvarani i prebijani. Ima pouzdanih izveštaja o smrti dvoje protestanatskih vodja u zatvoru, 2002. i 2003. godine. Neki zatvoreni vernici su oslobdjeni, ali drugi su i dalje u zatvorima. Vijetnamska vlada ogranièava pristup podruèjima na severozapadu zemlje i na centralnoj visoravni za diplomate, novinare i posmatraèe ljudskih prava.

Sloboda veroispovesti, kako je rekao predsednik Buš, prva je od sloboda ljudske duše. Vlada Vijetnama trebalo bi da je poštuje.

XS
SM
MD
LG