Linkovi

Pisma Božiæ Bati - 2003-12-25


Svake godine, stotine hiljada najmladjih stanovnika Njujorka piše pisma Božiæ Bati, legendarnom deki u crvenom odelu koji živi na Severnom polu i koji, vozeæi se u svojim saonicama koje vuku irvasi, deli božiæne poklone. Ali realnost sveta odraslih je da pisma završavaju u centralnoj pošti.

«HO,HO,HO, Merry,Merry Christmas to all!»

Endi Sozi radi u pošti u Njujorku. Proteklih petnaest godina, on sa dugom belom bradom igra ulogu Božiæ Bate u kampanji poštanskog servisa u kojoj se odgovara na deèije božiæne zahteve koji stižu u ovo doba godine. «Sve je poèelo kada je veliki broj zaposlenih još 1920. godine poèeo da primeæuje pisma adresirana na Božiæ Batu, koja je naravno bilo nemoguæe dostaviti. Normalna procedura je da se takva pisma bacaju, jer ih je nemoguæe uruèiti, a nemaju ni povratnu adresu. Zaposlenima je bilo žao te dece i odluèili su da otvore pisma i poènu da se ponašaju kao Božiæ Bata.»

Deèija pisma se sortiraju prema geografskim odrednicama i prema jeziku kojim su napisana, a zatim se smeštaju u kutije i šalju u poštu na Menhetnu. Volonteri se pozivaju da dodju i izaberu jedno ili više pisama na koja æe da odgovore. Vini Maloj je šef njujorških pošta. Ona kaže da amerièki Poštanski servis ne želi da uništi deèije verovanje u Božiæ Batu. «Deca veruju u Božiæ Batu i pišu mu pisma, a mi želimo da im ispunimo želje. Pisma dolaze sa adresom Božiæ Bata- Severni pol. I sva završavaju ovde, u Zgradi «Džejms A. Fuler».

Ponekad deca traže više od obiène igraèke, kaže Endi Sozi.

«Seæam se jedne godine, kada je dete u pismu Božiæ Bati napisalo da poèinje da slepi, a da njegova porodica nema novac za operaciju. Doktor iz bolnice Columbia Presbyterian èuo je za to pismo, upoznao je dete i operisao ga besplatno.»

Poruka svoj deci koja pišu Božiæ Bati i oèekuju odgovor sa adrese Severni pol - amerièki Poštanski servis i to može.

XS
SM
MD
LG