Linkovi

Nemiri u Iraku - 2003-12-24


U dva napada u severnom Iraku poginulo je nekoliko iraèkih civila, i tri amerièka vojnika. U izveštajima sa severa, koji je pod kurdskom kontrolom, navedeno je da su u napadu bombaša - samoubice poginula dva policajca i dva civila. Novinarka Glasa Amerike, Èelis MekDonou, izveštava iz Bagdada da je jedno amerièko vojno vozilo napadnuto bombom postavljenom kraj puta:

Bombaš - samoubica je izvršio napad na zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova u Arbilu, na severu zemlje. ... Zamenik komandanta za operacije amerièkih oružanih snaga u Iraku, general Mark Kimit, rekao je da nisu ranjena tri visoka funkcionera lokalne vlade, koja su se nalazila u zgradi. Dodao je da je osim poginulih ispred zgrade, veæi broj lica ranjen :

” Procenjuje se da je u tom napadu ranjen veæi broj lica, zbog toga što se u to doba dana u blizini nalazio veliki broj uèenika. Eksplozija je raznela sva stakla na zgradi, i srušila zaštitni zid ispred nje. “

U odvojenim napadima u blizini letovališta Samare, severno od Bagdada, poginula su tru amerièka vojnika kada je jedno od vozila u konvoju naletelo na minu. General Kimit je rekao da su oèevici naveli da je viðeno jedno lice u vozilu kako napušta to mesto pa je u toku intenzivna potraga. ... Do ovih napada je došlo istovremeno kada su koalicione snage predvidele talas teroristièkih dela u doba proslave Božiæa.

XS
SM
MD
LG