Linkovi

Libija skrivala svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja - 2003-12-22


Medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je Libija skrivala svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja do prošlog petka, ali je pozdravila nameru Tripolija da saradjuje sa Agencijom. Dopisnik Glasa Amerike Melani Sali izveštava iz Beèa.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je njen ugovor sa Libijom, sklopljen 1980, omoguæavao inspektorima da obidju samo jedno zvanièno nuklearno postrojenje. Agencija je ukazala da nije bilo moguæe pronaæi tajni nuklearni program Tripolia i da je trebalo da bude informisana o tome ranije. Portparol Agencije Mark Gvozdecki izjavio je da je sada najvažnije da Libija želi da saradjuje i što æe, potpisivanjem dodatnog protokola o zabrani prodaje nukleranog oružja, inspektorima biti omoguæen pristup nezvaniènim nuklearnim postrojenjima. Gvozdecki je rekao da još nije odredjen datum potpisivanja tog protokola.

“Nije odredjeno vreme. Oni pokazuju da su voljni da to urade i da su èak i pre potpisivanja protokola spremni da uèine sve što treba da našim inspektorima omoguæe pristup koji je potreban da bi nastavili da rade svoj posao.“

Gvozdecki je najavio da æe direktor Agencije za atomsku energiju Muhamed El Baradei sa timom inspektora posetiti Libiju narednih dana da bi videli šta je još potrebno da se uradi. Gvozdecki je dodao da su, za razliku od Južnoafrièke Republike, koja je odbacila svoj nuklearni program koji je bio u razvijenoj fazi, libijske nuklearne sposobnosti u poèetnoj fazi razvoja.

“Južnoafrièka Republika je razvijala nuklearno oružje. Libija je rekla da nikada nije dostigla taj nivo i da je ono što je htela u nuklearnoj oblasti bilo ogranièeno na niže nivoe, odnosno na niži stepen obogaæivanja uranijuma.”

Gvozdecki je istakao da æe biti potrebno neko vreme da se proveri da li su te tvrdnje taène. Zapadne diplomate u Beèu kažu da svaki program proizvodnje nuklearnog oružja poèinje uspostavljanjem sposobnosti na nižim stepenima aktivnosti i da je Libija bila blizu razvoja atomske bombe.

XS
SM
MD
LG