Linkovi

Hošjar Zebari,  održao  govor u Savetu bezbednosti UN - 2003-12-19


Veæ godinama, jedini Iraèani koji su držali govore u UN bili su ljudi Sadama Huseina. Oni su bili u UN, ne da bi zastupali iraèki narod, veæ da bi lagali o krišenju medjunarodnog prava do strane iraèkog diktatora, agresiji protiv drugih zemalja, i masovnom kršenju ljudskih prava. To više nije sluèaj. 16. ovog meseca, privremeni iraèki ministar inostranih poslova, Hošjar Zebari, održao je govor u Savetu bezbednosti UN. On je apelovao na UN da ne odlažu nastojanja na oporavku njegove zemlje od katastrofalne vladavine Sadama Huseina. “ Ujedinjene nacije kao organizacija nisu pomogle da se spasi iraèki narod od ubilaèke tiranije koja je trajala preko 35 godina. Ujedinjene nacije ovog puta moraju da pomognu iraèkom narodu. ”

Zebari je rekao da stalne nesuglasice medju èlanicama UN komplikuju nastojanja da se vlast u Iraku vrati u ruke iraèkog naroda.

” Stalne prepirke oko politièkih nesuglasica bi trebalo da budu od marginalne važnosti u odnosu na svakodnevnu borbu za bezbednost, radna mesta, osnovne slobode i prava za koje se UN zalažu. ”

Zebari je takodje naglasio da bi Iraèani trebalo da se svesrdno angažuju u svakoj inicijativi u vezi sa buduænošæu svoje zemlje.

” Bez uèestvovanja Iraka u diskusijama o toj zemlji, kao sto je nedavno formirana Kontakt grupa UN, odluke koje eventualno budu donete neæe se smatrati važeæim.”

Zebari je u pravu. Nadamo se da æe te odluke èlanice UN detaljno razmotriti.

Kao što je predsednik Džordž Buš rekao u UN u septembru, glavni cilj koalicije pod vodjstvom SAD je “samouprva za narod Iraka, do koje bi se došlo na miran i demokratski naèin. Taj proces bi trebalo da se odvija prema potrebama Iraèana, ni suviše brzo, ni suviše sporo zbog želja drugih zemalja. Ujedinjene nacije bi trebalo, kao što je rekao predsednik Buš“ da u velikoj meri doprinesu formiranju iraèke samouprave.”

XS
SM
MD
LG