Linkovi

Ubijen istaknuti šiitski funkcioner u Iraku - 2003-12-18


Jedan istaknuiti èlan Vrhovnog saveta islamske revolucije, najveæe šiitske stranke u Iraku, izjavio je da je Muhamed al-Hakim ubijen na ulici, juèe, blizu svog doma. Stranka za ubistvo okrivljuje pristalice Sadamove stranke Baas, i kaže da je ubijeni dobijao pretnje smræu.

Ovo nije prvi put da je neki èlan Vrhovnog saveta ubijen u atentatu. U avgustu, snažna bomba raznela je jedan automobil kraj džamije u šiitskom svetom gradu Nadžafu, ubivši ajatolu Mohameda Bakira al-Hakima, osnivaèa stranke i jednog od vodeæih šiitskih verskih vodja, kao i još 84 ljudi. Veruje se da je ajatola bio glavni cilj tog napada. Stranku sada predvodi njegov brat, Abdul Aziz al-Hakim, koji je takodje na mestu rotirajuæeg predsednika iraèkog Vladajuæeg saveta.

Jedan od osnivaèa Vrhovnog saveta stranke, Akram al-Hakim, izjavio je za Glas Amerike da je od pada Sadama Huseina ubijeno najmanje 70 èlanova i pristalica te stranke.

Prema njegovim reèima, nema sumnje da se iza ovih atentata nalaze baasisti i došljaci iz drugih arapskih zemalja. Vrhovni savet islamske revolucije u Iraku najveæa je i najbolje organizovana politièka stranka koja ima bliske veze sa Iranom i zastupa mnoge èlanove veæinske šiitske zajednice koju je Sadam Husein posebno ugnjetavao. Mnogi sunitski verski lideri veruju da je ta stranka povezana sa napadima na njihove džamije i sveštenike, kao i sa ubistvima bivših funkcionera stranke Baas. Lideri šiitske stranke demantuju te tvrdnje. Akram al-Hakim nije bio spreman da kaže kakvu je taèno ulogu ubijeni Muhamad al-Hakim imao u Vrhovnom savetu stranke, rekavši samo da je saradjivao na pitanjima bezbednosti.

On je dodao da je ubijeni funkcioner postigao veoma krupne rezultate na polju bezbednosti, da je identifikovao mnoge teroriste i ljude koji su bili u vezi sa palim režimom. Muhamad al-Hakim sahranjen je danas u šiitskom svetom gradu Nadžafu.

XS
SM
MD
LG