Linkovi

Srbija i Crna Gora na dnu liste slobodnih zemalja - 2003-12-18


Zajednica Srbije i Crne Gore svrstana je, meðutim u istu kategoriju država kao i prethodne godine, što znaèi da nije došlo do napretka u oblasti ljudskih, politièkih i vjerskih sloboda.

U godišnjem izvještaju Freedom Housea kategorisane su 192 zemlje u tri kategorije – grupu slobodnih, djelimièno slobodnih i država u koje ne garantuju graðanske slobode. Dvadeset pet država ostvarilo je demokratski napredak tokom 2003. godine, u 15 zemalja zabilježeno je nazadovanje. Zajednica Srbije i Crne Gore, je – zahvaljujuæi neuspjelim predsjednièkim izborima u Srbiji i atentatu na premijera Srbije Zorana Ðinðiæa dobila više negativnih, nego pozitivnih poena, kaže u razgovoru za naš program Adrian Karatnicki, viši analitièar Freedom Housea u Njujorku.

«U Srbiji i Crnoj Gori nije bilo promjene. Nije Bilo napretka ali ni znaèajnijeg nazadovanja. Bilo je više negativnih poena, ali je zemlja svrstana na dno ljestvice 86 slobodnih zemalja. Kljuèni razlog zbog koga nije bilo napretka u ostvarenju demokratskih sloboda je neuspjeh predsjednièkih izbora u Srbiji i atentat na premijera Ðinðiæa ranije ove godine», kaže Karatnicki.

U izvještaju se navodi da je 61 odsto država u svijetu slobodno – što je prostor na kojem živi 44 odsto svjetske populacije.

XS
SM
MD
LG