Linkovi

SAD preti nova epidemija gripa - 2003-12-18


Izveštaji da se ove sezone grip iz zapadnog dela Sjedinjenih Država rano i brzo širi na druge države naveo je Amerikance da pohitaju lekarima radi vakcinacije. Saradnik Glasa Amerike, Rik Pantaleo, beleži:

Ambulante u oblastima u kojima vlada grip su prepune bolesnika. Neki amerièki zdravstveni struènjaci predvidjaju da bi ovogodišnji broj smrtnih sluèajeva od gripa lako mogao da prevazidje godišnji prosek od 36 hiljada. Dr. Entoni Fauèi, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, opisuje tekuæu epidemiju gripa:

”Ovo bi mogla da bude ozbiljno opasna godina kad je u pitanju grip, jer ovakav intenzitet bolesti obièno dostigne vrhunac u januaru, dok se ove godine u 13 država to desilo krajem novembra i poèetkom decembra.“ Dr. Fauèi kaže da su ovogodišnji virusi medju najozbiljnim od svih vrsta gripa. Èak i oni koji su veæ vakcinisani protiv gripa ove godine su ipak izloženi riziku od njega. Dr. Fauèi objašnjava kako se to moglo dogoditi i kako bi to moglo još da pogorša situaciju.

”Vakcina koja se koristi nije savršeno odgovarajuæa za virus koji cirkuliše u društvu. Postoji znatan stepan rizika da bi organizam mogao da reaguje na vakcinu kako bi vas zaštitio do izvesne mere - ali ne u potpunosti.“ Mada se tekuæe izbijanje gripa smatra ozbiljnim, Dr. Fauèi još uvek ne želi da ga okarakteriše kao epidemiju, jer broj obolelih još uvek nije prešao prag proporcija epidemije, mada izgleda da æe to biti sluèaj. Mnogi Amerikanci su takodje izrazili zarinutost da možda neæe biti dovoljno vakcine protiv gripa. Dr. Fauèi istièe da mada je ove godine napravljena veæa kolièina vakcine no prethodnih, veæi broj ljudi no prethodnih godina je tražio vakcinaciju. On preporuèuje da lokalne zdravstvene stanice izrade planove za obezbedjenje da je vakcina spremna za one koji je žele. ”Napravljeno je osamdeset tri miliona doza vakcine. Nikada nismo upotrebili više od 80 miliona doza, ali su proizvodjaèi ove godine veæ distribuirali gotovo sve dostupne kolièine. Stoga bi trebalo organizovati redistribuciju iz regija koje možda imaju više nego dovoljno.“

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, grip je pogodio svih 50 saveznih država bar sporadièno, mada nije još dostigao vrhunac širom zemlje. Ovogodišnja sezona gripa bi mogla da dostigne vrhunac ovog meseca umesto u februaru, što je standardna situacija.

XS
SM
MD
LG