Linkovi

Reakcije azijskih i pacifièkih zemalja na hapšenje Sadama Huseina - 2003-12-17


Azjske i zemlje pacifièkog regiona pozdravile su hapšenje bivšeg iraèkog diktatora Sadama Huseina. Filipinska predsednica Glorija Arojo je rekla da æe hapšenje Sadama utrti put ”stabilnoj i mirnoj“ buduænosti Iraka. Tajlandski premijer Taksin Šinavat je izrazio optimizam rekavši da hvatanje Sadama ” zatvara tragièno poglavlje u istoriji Iraka.“ ”Iraèani sada mogu da povrate samopouzdanje i usredsrede se na obnovu svoje zemlje,“ zakljuèio je Šinavat.

Indonežanski zvaniènici se nadaju da æe hapšenje Sadama Huseina doprineti miru u Iraku i ubrzati da graðani povrate kontrolu nad sopstvenom zemljom. Predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova Masud Kan okarakterisao je hapšenje kao važnan razvoj dogaðaja, dok je indijska vlada izrazila nadu “da æe najnoviji razvoj dogaðaja doprineti stabilizaciji Iraka“.

Premijer Australije, Džon Hauard, uputio je èestitke “amerièkim vojnicima koji su uèestvovali u hvatanju Sadama” i rekao da ”to predstavlja ogroman podsticaj slobodi i demokratiji Iraka“. Premijer Hauard je istakao da Iraèani mogu sada da odahnu jer bivši diktator više nije na slobodi:

"Raduje me da Iraèani više ne moraju da strepe da æe se Sadam vratiti” ,rekao je australijski premijer Džon Hauard.

U saopštenju kineske vlade izražena je nada da æe Irak, pošto više nema strepnje od Sadamovog povratka, biti u stanju da krene sa mrtve taèke. Predstavnik severnokorejskog ministarstva inostranih poslova Šin Bong-kil je rekao da se njegova vlada nada da æe hapšenje doprineti istrebljenju terorizma u Iraku, politièkoj stabilnosti, boljem životnom standardu Iraèana i da æe ubrzati posleratni oporavak, obnovu i uspostavljanje mira u zemlji.

Možda, je japanski premijer Juniæiro Koizumi to najbolje opisao reèima: “Hvatanje Sadama Huseina je veliki korak ka progresu, bezbednosti i obnovi Iraka i ja to pozdravljam. Iskreno se nadam da æe to doprineti da Iraèani još više zbiju redove i ostvare slobodan, demokratski Irak“.

XS
SM
MD
LG