Linkovi

Francuska najavljuje otpis iraèkog duga - 2003-12-15


Francuski šef diplomatije Dominik de Vilpen, saopštio je danas da æe Pariz razmotriti moguænost da otpiše dio Iraèkog duga. Izvještaj novinara Glasa Amerike Lise Brajant.

De Vilpen je to objavio na zajednièkoj konferenciji sa èlanovima iraèkog Vladajuæeg savjeta, koji su doputovali u Pariz na razgovore sa predsjednikom Širakom i drugim francuskim zvaniènicima.

De Vilpen je rekao da æe sa predstavnicima Pariskog kluba povjerilaca razmotriti šta je u vezi sa otpisom dijela iraèkog duga, moguæe uèiniti tokom naredne godine.

Meðunarodni monetarni fond je procijenio da æe Irak, tokom vladavine Sadama Huseina, pozajmio 120 milijardi dolara, od èega 40 milijardi Irak duguje 19-toèlanom Pariskom klubu, u kojem su i tri najžešæa kritièara rata - Francuska, Njemaèka i Rusija. Prema podacima Pariskog kluba, Irak Francuskoj – bez zeteznih kamata - duguje 3.7 milijardi dolara.

De Vilpenova najava o moguæem otpisu dijela iraèkog duga, saopštena je dan uoèi posjete specijalnog izaslanika predsjednika Buša – Džejmsa Bejkere – koji bi sjutra u Parizu upravo o iraèkom dugu trebalo da razgovara sa predsjednikom Širakom.

Bejkerova misija propraæena je kritikom Moskve, Pariza i Berlina, jer je neposredno uoèi njegovog dolaska Vašington odluèio da iskljuèi države koje su su protivile ratu, iz nadmetanja za poslove obnove Iraka. Rusija je èak zaprijetila da neæe otpisati iraèki dug. Meðutim, sve tri države su èestitale Americi zbog hapšenja Sadama Huseina.

Nakon sastanka sa predstavnicima iraèkog Vladajuæeg savjeta, ministar De Vilpen je takoðe rekao da je Francuska spremna da, sa saveznicima, radi na obnovi Iraka.

XS
SM
MD
LG