Linkovi

Kako je Sadam uhapšen - 2003-12-15


Sadam Husein je uhvaæen živ u blizini svog rodnog grada u Iraku. Kao što iz Bagdada izveštava dopisnik Glasa Amerike Èalis Mekdonou, to je saopštio Pol Bremer, šef koalicionih vlasti u Iraku: "Dame i gospodo, uhvatili smo ga."

Lov je završen. Bremer kaže da je begunac broj jedan na amerièkoj listi u Iraku sada u rukama koalicionih snaga. Komandant amerièkih trupa u Iraku, general-pukovnik Rikardo Sanèez, izjavio je da su èetvrta oklopna divizija i koalicione specijalne snage uhvatili Sadama Huseina kasno sinoæ.

General Sanèez je istakao da je Sadam Husein pronadjen na jednoj farmi u blizini mesta Ad-Davra, oko 15 kilomatara južno od Sadamovog rodnog grada Tikrita. General Sanèez je dodao da je video Sadama Huseina lièno od kako je uhvaæen i naveo da je zbaèeni iraèki lider zdrav, ali iscrpljen: "Nije bilo povreda, niti je ispaljen ijedan metak. Sadam Husein je spreman da saradjuje i raspoložen je za razgovor."

General Sanèez je rekao da se najtraženiji èovek u Iraku krio u kako je rekao ”paukovoj rupi“ iskopanoj pod zemljom ispod jedne kolibe od blata. Rupa je bila oko dva metra duboka sa taman toliko prostora da je Sadam mogao da legne na dnu dok je ulaz bio zakamufliran ciglama i blatom: "Pošto smo otkrili ovu rupu, sprovedena je pretraga i Sadam Husein je pronadjen na dnu te rupe."

General Sanèez nije rekao gde su vojnici dobili informaciju koja ih je odvela do ove lokacije. On je jednostavno naveo da je to bila kombinacija obaveštajnih podataka, zatim kako se izrazio ”izuzetne analize“ i ispitivanja zatvorenika bliskih režimu.

Obrativši se iraèkom narodu, ambasador Bremer je ovo nazvao velikim danom u istoriji Iraka: "Sada je momenat da pogledamo u buduænost, vašu buduænost izmirenja, koja nikada nije bila više ispunjena nadom. Tiranin je zatvorenik."

Mnogi èlanovi iraèkog vladajuæeg saveta su van zemlje u poseti Španiji. medjutim, èlan saveta Adnan Al-Paèaèi je pozdravio novosti o Sadamovom hapšenju. On je rekao - “Najtoplije èestitke narodu Iraka na ovaj istorijski dan. Dani strahovanja i ugnjetavanja su završeni zauvek."

U Bagdadu, proslave su poèele pre no što je i izdato saopštenje, pošto se proèula vest da je Sadam uhapšen. Paljba iz automatskog oružja se mogla èuti širom grada, jer su stanovnici pucali u vazduh što je tradicionalni naèin na koji Iraèani iskazuju emocije. Više od stotinu ljudi se okupilo ispred sedišta komunistièke partije. Mnogi od njih su mahali crvenim zastavama u znak proslave.

Nekoliko iraèkih novinara, koji su prisustvovali konferenciji za štampu bilo je dalo je maha svojim emocijama kada su videli fotografije i video snimak Sadama sa dugom bradom dok ga pregleda amerièki lekar. Oni su ustajali sa svojih sedišta uzvikujuæi: “Osudite ga“. Jedan èovek se onesvestio, sa suzama u oèima.

Paèaèi i drugi èlanovi vladajuæeg saveta oèekuju da koalicija preda Sadama Huseina tom telu radi sudjenja na specijalnom sudu koji uspostavljaju da bi se sudilo èlanovima bivšeg režima za zloèine protiv èoveènosti. Medjutim, neposredna buduænost palog dikatora nije sasvim jasna. Ambasador Bremer i general Sanèez kažu da koalicija još uvek donosi odluku šta konkretno da uèini sa Sadamom. Za sada on ostaje u rukama amerièkih vlasti, na nepoznatoj lokaciji negde u Iraku.

XS
SM
MD
LG