Linkovi

Predsednik Buš o hapšenju Sadama Huseina - 2003-12-15


Predsednik je rekao da æe Sadam Husein sada biti suoèen sa pravdom koju nije pružio milionima: "Hvatanje ovog èoveka je kljuèno za uzdizanje slobodnog Iraka. Njime se obeležava kraj puta za Sadama i sve one koji su maltretirali i ubijali u njegovo ime."

Kratko se obrativši naciji iz Bele kuæe, predsednik je apelovao na Iraèki narod da odbaci nasilje, rekavši kako se nada da je svanuo dan za njihovu zemlju: "Nikada više neæete morati da strahujete od vladavine Sadama Huseina. Svi Iraèani koji stanu na stranu slobode staæe na pobednièku stranu."

Predsednik je bio pomalo uzdržan. Mada je oèigledno bio zadovoljan zbog hapšenja zbaèenog iraèkog lidera, njegov ton je bio ozbiljan i smiren. On je jasno stavio do znanja da je ovo dobrodošao istorijski razvoj dogadjaja.

Medjutim, hvaleæi rad amerièkih vojnika u Iraku, on je naglasio da mnoge opasnosti ostaju prisutne: "Hvatanje Sadama Huseina ne znaèi kraj nasilja u Iraku. Još uvek smo suoèeni sa teroristima koji bi radije nastavili da ubijaju nevine no prihvatili radjanje slobode u srcu Bliskog istoka. Takvi ljudi predstavljaju direktnu pretnju amerièkom narodu i oni æe biti poraženi."

Predsednik je zapoèeo govor opisom juèerašnjeg Sadamovog hapšenja u prepadu na jednoj farmi u blizini njegovog rodnog mesta u Tikritu. Predsednik Buš je prvo dobio vesti o prepadu neposredno pošto se on odigrao od sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, koji mu je telefonirao u predsednièko odmaralište Kemp Dejvid. U to vreme vojni fukcioneri su saopštili da su od jednog zatvorenika primili informacije, koje ih navode da poveruju da imaju u rukama bivšeg iraèkog lidera. Ton tog prvog razgovora je bio obazriv. Konaèna potvrda je došla pred zoru iduæeg jutra u Vašingtonu preko Pola Bremera, koji je javio Kondolizi Rajs da bi ona zatim obavestila predsednika, koji se u medjuvremenu vratio u Belu kuæu.

Zapadno krilo Bele kuæe je obièno mirno u nedelju. Medjutim, rano jutros to krilo je vrvelo od aktivnosti. Visoki savetnici su bili u prepunoj sali za konferencije za šampu dok je predsednik telefonirao iza zatvorenih vrata. Medju prvima koje je zvao su bili lideri kljuènih amerièkih saveznica u ovom ratu: Britanije, Španije, Poljske, Italije i Australije. Šefovi država nekoliko bliskoistoènih zemalja su takodje razgovarali sa predsednikom Bušom, ukljuèujuæi lidere Jordana, Izraela, Saudijske Arabije i Egipta kao i vršioca dužnosti predsednika iraèkog vladajuæeg saveta. zc

XS
SM
MD
LG