Linkovi

Ramsfeld demantuje izveštaje o preplaæenim uslugama - 2003-12-12


Preliminarna inspekcija pronašla je da je Halibartonov davalac usluga, firma Kelog, Braun i Rut, možda prenaplatila od vlade èak 61 milion dolara za gorivo isporuèeno iz Kuvajta za Irak. Drugih 67 miliona dolara preplaæeno je za isporuku hrane za vojsku. Inspekcija je ove nepravilnosti pronašla pre nego što je Pentagon platio pomenute raèune. Halibarton je demantovao preteranu naplatu, a sekretar za odbranu Donald Ramsfelkd danas je lièno izjavio da ništa nije previše naplaæeno:

”Ono što ste proèitali u novinama nije nikakva preterana isplata. Možda je samo došlo do nesuglasica izmedju kompanije i Sekretarijata za odbranu, ili možda izmedju kompanije i davaoca usluga.“

Vojni funkcioneri kažu da Pentagon sada traži dodatne informacije od pomenute kompanije kako bi rešili ovaj spor, iznoseæi gledište da je preteranu cenu možda ispostavio snabdevaè gorivom iz Kuvajta.

Halibartron je sa Pentagonom potpisao ugovore o izvodjenju radova i usluga u Iraku, vredne nekoliko milijardi dolara, koji nisu uvek dobijeni putem konkursa. Sadašnji amerièki potpredsednik Dik Èejni bio je direktor te energetske i gradjevinske kompanije, sa sedištem u Hjustonu, a taj položaj je napustio kada je postao Bušov kandidat za potpredsednika, 2000. godine.

Zbog ugovora dobijenih van konkursa, za izvodjenje radova u Iraku vrednih milijarde dolara, Halibarton je postao meta kritika protivnika rata, koji veruju da unosne poslove dobijaju samo kompanije sa dobrim vezama u Beloj kuæi. Èarls Luis je direktor Centra za javni integritet, nedržavne organizacije koja prati etiku ponašanja vlade, i koja je nedavno izradila studiju o tome kome sve vlada dodeljuje poslove. Na nedavnoj konferenciji za štampu Luis je izjavio sledeæe:

”Postoji zadah politièkog favoritizma i protekcije koji okružuje proces potpisivanja ugovora, i u Iraku i u Avganistanu. Pronašli smo brojne primere da su kompanije sa tankim ili nikakvim iskustvom dobijale višemilionske ugovore.“

Funkcioneri Bušove administracije, kao i mnogi privatni struènjaci za privredne ugovore, kažu da postoji malo kompanija sa iskustvom kakvo ima Halibarton, odnosno sa sposobnošæu da obezbedjuju sve - od obroka i stambenih objekata za vojnike, do popravljanja ošteæene iraèke naftne infrastrukture. Optužbe o preplaæenim raèunima pojavile su se samo dan pošto je predsednik Buš razgnevio evropske zemlje kada je rekao da one države koje nisu poslale vojnike u Irak neæe moæi da uèestvuju u tenderima za poslove obnove, vredne na milijarde dolara, koje æe plaæati Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG