Linkovi

Pregled sedmice pred Haškim Tribunalom - 2003-12-12


Ovu odluku doneo je Sekretarijat suda, koji se tom prilikom, kako se navodi u tekstu odluke, rukovodio èinjenicom da su Miloševiæ i Šešelj kandidati na predstojeæim izborima u Srbiji, da su nedavno davali izjave sredstvim javnog informisanja radi uèešæa u kampanji za parlamentarne izbore u Srbiji, te da su na taj naèin "podrivali mandat Medjunarodnog suda da doprinese uspostavljanju i održavanju mira u bivšoj Jugoslaviji."

Svi dozvoljeni telefonski razgovori, osim sa pravnim zastupnikom (akoga ima) i diplomatskim predstavnicima biæe praæeni, stoji takodje u odluci, dok æe sve odobrene posete biti nadgledane onako kako to odredi upravnik Pritvorske jedinice.

U Tribunalu nema potvrde da je general Pavle Strugar, optužen za granatiranje Dubrovnika 1991. godine, stigao u Pritvorsku jedinicu UN a prema informacijama iz Podgorice njegov dolazak se može oèekivati tek veèeras po lokalnom vremenu. Sudjenje penzionisanom generalu je trebalo da poène 9. decembra i do sada je dva puta odlagano. a u Tribunalu je tim povodom saopšteno da vlasti Srbije i Crne Gore nisu ispunile svoju medjunarodnu obavezu da do utvrdjenog vremena optuženog prebace u Hag uz naglasak da nije bilo potrebno pokretanje procedure za izruèenje Strugara Hagu, pošto nije reè o ekstradiciji, veæ o povratku sa privremene slobode.

Dragan Obrenoviæ bivši nacelnik štaba Zvornièke brigade VRS je protekle sedmice, sedam meseci nakon što je priznao krivicu za uèešæe u srebrenièkim zloèinima 1995. godine., osudjen u Tribunalu na 17 godina zatvora. Sudsko veæe je naglasilo da su Obrenoviæevo prihvatanje odgovornosti i krivice, znatna saradnja s tužilastvom kao i njegov karakter bitno doprineli ublažavanju kazne koja bi s obzirom na karakter zloèina i ranjivost žrtava mogla da bude mnogo viša.

Glavni dogadjaj sledeæe sedmice biæe svedoèenje bivšeg komandanata NATO snaga Veslija Klarka, trenutno predsednièkog kandidata u SAD, na sudjenju Slobodanu Miloševiæu. Klark æe svedoèiti u ponedeljak i utorak ali æe, na zahtev amerièke admnistracije, javnosti biti emitovan samo redigovani snimak njegovog iskaza i to u petak 19. decembra.

XS
SM
MD
LG