Linkovi

Investiranje na Balkanu - 2003-12-11


Èak i u okolnostima koje su daleko od idealnih, investicije su dolazile i dolaze u Srbiju, zahvaljujuæi velikoj rešenosti vlade, da desetinama novih zakona, poreskim paketom i deregulacijom, stvori povoljnu klimu za biznis. U ovom momentu, u makroekonomski stablizovanoj Srbiji prisutno je preko 1000 stranih kompanija, a u republiku su ušli i veliki ulagaèi. Ukupna ulaganja u Srbiju ove godine iznose milijardu i sto miliona evra. Srbija nudi šanse za ulaganje u turistièkoj, poljoprivrednoj, hemijskoj, tekstilnoj, drvnoj i auto industriji, i kao i ostatak regiona, nudi obrazovanu radnu snagu i poslovne ljude koji imaju iskustvo u poslovanju na stranim tržištima.

To su bili naglasci iz vrlo dobro prihvaæenog izlaganja pomoænika ministra za medjunarodne ekonomske odnose Srbije, Ane Trboviæ.

Njena osnovna teza bila je da u Srbiji forma kasni za sadržajem. Drugim reèima, da je Srbija u stvarnosti dalje odmakla u prilagodjavanju Evropskoj uniji, odnosno prihvatanju zajednièkog evropskog zakonodavstva nego što se to zvanièno priznaje. Njen put prema Uniji donekle je usporen i time što Srbija vrši dvostruki posao prilagodjavanja - unutrašnji, koji se odnosi na uskladjivanje sa Crnom Gorom - i spoljni, koji se odnosi na uskladjivanje sa Unijom. Posao unutrašnje harmonizacije objektivno je veoma težak, zbog razlièitosti dve privrede, objasnila je Ana Trboviæ. U razgovoru s grupom novinara, ona je potvrdila najnovija nagadjanja da æe Evropska komisija, kako se izrazila, malo "kasniti" sa Studijom o izvodljivosti, odnosno da æe je završiti "malo posle proleæa". Ana Trboviæ apelovala je na više razumevanja od Evropske komisije kada je reè o tome kako funkcioniše državna zajednica SCG, koja ipak nije jedinstvena država.

Na pitanje Glasa Amerike hoæe li vreme i energija oko usaglašavanja stavova oko harmonizacije tržišta SCG biti uzaludni, ako dve republike ipak odluèe da ne ostanu zajedno, ona je rekla da to ipak nije gubljenje vremena jer se u stvari radi ono što bi i inaèe svaka od èlanica državne zajednice morala da uèini u procesu pridruživanja EU.

XS
SM
MD
LG