Linkovi

Usvajanje ustava Evropske unije pod znakom pitanja - 2003-12-11


Britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro, priznao je da æe usvajanje nacrta evropskog ustava naiæi na teškoæe, tokom samita Evropske unije koji poèinje sutra, u Briselu. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Tom Rivers.

Britanija i dalje gaji optimizam da se dogovor o novom ustavu Evropske unije može postiæi iako neka kljuèna pitanja još nisu razrešena. Na današnjem brifingu u Londonu, sekretar za inostrane poslove Džek Stro rekao je da æe Britanija nastaviti borbu za zadržavanje kontrole nad sopstvenom poreskom politikom, pravosudnim sistemom, spoljnom i odbrambenom politikom. Stro je formulacije u nacrtu ustava nazvao apsolutno kljuènim za Britaniju, da bi ga potpisala:

”Želimo da dostignemo svoje ciljeve, a ako to uèinimo onda želimo da ovaj tekst ne bude nikakva naddržavna fantazija, veæ da pomogne jaèanju uloge nacionalnih država.“

Britanski ministar takodje je podvukao kako ne vidi potrebu održavanja referenduma u Britaniji, ako dogovoreni nacrt bude prihvatljiv za britansku vladu:

”Medjutim, ovde se radi delimièno o izmenama, a delimièno o potvrdjivanjima postojeæih sporazuma, koji su raštrkani po mnogim, skoro nerazumljivim dokumentima. Rezultat svega je da æe ravnoteža moæi verovatno biti pomerena sa cetralne organizacije - gde je sada - na zemlje èlanice. Stoga neæe biti razloga za održavanje referenduma.“

Upitan o moguæem vetu Poljske, ako njena glasaèka prava budu umanjena, Stro je izneo mišljenje da æe o tome moæi da se pregovara. Poljska i Španija žele da zadrže glasaèka prava koja su dobile pre tri godine, pa je poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski rekao da æe uložiti veto na nacrt ustava koji bi njegovoj zemlji davao manja prava. U sredu, italijanski premijer Silvio Berluskoni, èija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, rekao je da æe predložiti plan za izlazak iz æorsokaka, ali to još nije uèinio.

XS
SM
MD
LG