Linkovi

Damjan de Krnjeviæ Miškoviæ : Srbija je partner na koga se raèuna - 2003-12-10


Damjan de Krnjeviæ Miškoviæ je u svom izlaganju ukazao na neophodnost nastavka demokratskih i ekonomskih reformi u Srbiji – jer je to preduslov brže evropske i transatlanske integracije i konstantnog poboljšanja odnosa Beograda sa Zapadom.

U tom smislu, de Krnjeviæ Miškoviæ je ocijenio da bilateralni odnosi Beograda i Vašingtona nisu bili bolji još od okonèanja Drugog svjetskog rata. Sve je više onih koji se zalažu da Srbija umjesto politike kažnjavanja, bude nagraðivana za svaki demokratski i ekonomski iskorak. Vašington u tom smislu prednjaèi jer, podsjeæa De Krnjeviæ Miškoviæ, Sjedinjene Amerièke države su danas pojedinaèno najveæi investitor u Srbiji, sa višemilionskim ulaganjima u Smederevu, Nišu i Vranju.

Pobjeda demokratskih snaga u Srbiji i pad Miloševiæevog režima, u Vašingtonu se doživljava i objašnjava kao recept uspjeha. Srbija više nije u ratu sa Zapadom. Srbija je partner na koga se raèuna i na dobrom je putu da se intergriše u kljuène evropske i transatlanske strukture, smatra de Krnjeviæ Miškovæ i s tim u vezi pomenuo najavljeno slanje trupa iz Srbije i Crne Gore u meðunarodne mirovne misije.

To je nepopularna odluka u Srbiji, ali griješe oni koji tu odluku napadju zbog toga što se Srbija nakon rata, sada dodvorava NATO-u. Odlazak srpskih vojnika u meðunarodne mirovne misije je model kako bi vojska trebalo da izgleda u buduænosti – manji broj vojnika, sposobnost za uèešæe u meðunarodnim akcijama, profesionalizacija i dobra priprema vojnog sastava koji bi bio spreman da bude i dio snaga za brzo reagovanje. Odlazak u Avaganistan æe vojnom i oficirskom kadru omoguæiti da u neposrednom kontaktu sa NATO-ovim vojnim osobljem doðu do novih saznanja i iskustava.

Citirajuæi list ”Vol strit džurnal“ koji je poèetkom oktobra zabilježio ”Ko je mogao da se nada da æe Srbi biti bolji prijatelji Amerikancima nego Francuzi”, De Krnjeviæ je pozitivan je rekao da "nedavna objava da æe Srbija poslati oko hiljadu vojnika u Avganistan, da bi podržala Sjedinjenim državma predvoðeni rat protiv terorizma nije samo dobrodošla vijest, veæ još jedna potvrda da se odnosi Beograda i Vašingtona stalno poboljšavaju.

De Krnjeviæ se posebno, u svom izlaganju, osvrnuo na reformu vojnih i bezbjednosnih snaga. Naglašavajuæi da su ozbiljne promjene u vojnom aparatu uslijedile, tek nakon atentata na bivšeg premijera Srbije Zorana Ðinðiæa, De Krnjeviæ Miškoviæ je odao priznanje aktuelnom ministru odbrane Srbije i Crne Gore Borisu Tadiæu, “za zavidna ostvarenja” u reformi vojno-bezbjednosnih formacija, koje su tokom decenije rata izlovane, i sa nepostojeæom infrastrukturom - ophrvana korupcijom i mentalitetom izlacije i konspiracije.

Tadiæ je prema rijeèima Krnjeviæa - bez velikog predznanja o reformi sistema bezbjednosti – shvatajuæi da je neophodno promijeniti srž odbrambene i obavještajne, posebno vojne strukture – pribjegao samo ”demokratskom instinktu“ i uspeo da vojsku i obavještajnu službu stavi pod civilnu kontrolu, suzbije korupciju u bezbjednosnim snagama, pri èemu je uvedena kontrola javnih nabavki i finansijskih transakcija u vojsci. Uvedeno je civilno služenje vojnog roka, a 21 general i više od 300 vojnih oficira razriješeni su dužnosti, podsjetio je de Krnjeviæ Miškoviæ, uz ocjenu da se samo na taj naèin stvaraju okolnosti u kojima je moguæe sprijeèiti afere poput šverca oružja u Irak, koje su štetile meðunarodmom ugledu Srbije.

XS
SM
MD
LG