Linkovi

Odluka o ugovorima za rekonstrukciju Iraka razgnevila Francusku, Nemaèku i Rusiju - 2003-12-10


Nemaèka je iznela do sada najsnažniju reakciju na odluku Pentagona da ne dozvoli da u ugovorima za rekonstrukciju Iraka, u vrednosti od blizu 19 milijardi dolara, uèestvuju kompanije iz tri zemlje koje su se najoštrije protivile ratu u Iraku, predvodjenom Sjedinjene Države.

Vladin predstavnik u Berlinu je danas izjavio da, po njegovim reèima, neæe biti prihvatljivo spreèavati nemaèke kompanije da uèestvuju u tenderima za unosne poslove ponovne izgradnje Iraka.

Novinske agencije navode i ruskog ministra odbrane Igora Ivanova, da bi svim zemljama koje su voljne da pomognu trebalo da bude dopušteno da to uèine. On je na konferenciji za štampu izjavio da Moskva ne planira da otpiše iraèki dug Rusiji u vrednosti od više milijardi dolara.

U Parizu, predstavnik francuskog ministarstva inostranih poslova nije direktno komentarisao odluku Vašingtona, ali je rekao da francuska vlada prouèava medjunarodnu legalnost svake odluke Sjedinjenih Država vezane za Irak, koja bi mogla da se tièe francuskih kompanija. Francuska, Nemaèka i Rusija ne samo da su predvodile u medjunarodnom protivljenju ratu u Iraku, veæ su i danas najotvoreniji kritièari amerièke posleratne okupacije te zemlje. Te zemlje insistiraju da Ujedinjene nacije igraju vodeæu ulogu u Iraku i da se uprava nad zemljom preda iraèkim vlastima što je pre moguæe.

Mada je Evropska unija odvojila milijardu i 300 miliona dolara za rekonstrukciju Iraka, Francuska, Nemaèka i Rusija su odbile da obeæaju bilo kakvu bilateralnu pomoæ, tokom oktobarske donatorske konferencije u Madridu. Francuski mediji do sada nisu opširnije komentarisali novu direktivu Vašingtona. Medjutim, novinska agencija Frans pres, navela je izvore koji istièu da spreèavanje pomenutih zemalja da se takmièe za ugovore u Iraku, izgleda ne krši pravila Svetske trgovinske organizacije. Ipak, ta odluka Sjedinjenih Država možda æe imati samo ogranièeni efekat. Na primer, navodi se da su krupni ugovaraèi veæ angažovali neke nemaèke kompanije kao izvodjaèe radova u Iraku.

XS
SM
MD
LG