Linkovi

Dragan Obrenoviæ kažnjen sa 17 godina zatvora - 2003-12-10


“Prihvatanjem svoje odgovornosti i svoje krivice, svojim iskrenim kajanjem, svojom znatnom saradnjom s tužiocem i svojim karakterom, Dragan Obrenoviæ je ublažio svoju kaznu", ocenilo je danas sudsko veæe Haškog tribunala izrièuæi bivšem naèelniku štaba Zvornièke brigade VRS kaznu od 17 godina zatvora za zloèine nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine.

Obrenoviæ je u maju ove godine priznao krivicu za progon nesrpskog stanovništva u Srebrenici na politièkim, nacionalnim i verskim osnovama. Tužilaštvo je za uzvrat odbacilo ostale taèke optužnice i predložilo kaznu u rasponu od 15 do 25 godina zatvora. Predlog odbrane je bio maksimalno deset godina.

Kao otežavajuæe okolnosti pri odmeravanju kazne, sudsko veæe je u obzir uzelo Obrenoviæev nadredjeni položaj u vreme poèinjenih zloèina , i posebno, "ranjiv položaj žrtava koje su bile izložene okrutnom ponašanju svojih zarobljivaèa". Ipak Veæe je naglasilo i veliki znaèaj olakšavajuæih okolnosti kao što su Obrenoviæevo bezuslovno i bezrezervno priznanje i iskreno kajanje, znaèajna saradnja s tužilaštvom i èinjenicom da su Obrenoviæevim priznanjem pre poèetka sudjenja svedoci bili poštedjeni dolaska pred sud i svedoèenja o bolnim i traumatiènim dogadjajima. Obrenoviæu je u kaznu uraèunato nešto manje od tri godine koliko je do sada proveo u Pritvorskoj jedinici Tribunala.

Postoje indikacije da bi general Pavle Strugar u petak mogao da bude prebaèen u Hag, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu portparol Tribunala Džim Lendejl, naglasivši da vlasti Srbije i Crne Gore nisu ispunile svoju medjunarodnu obavezu da do utvrdjenog vremena prebace u Hag generala Strugara, optuženog za granatiranje Dubrovnika, 1991.godine.

Strugar se u Pritvorsku jedinicu sa privremene slobode, nije vratio 2. decembra kada ga je pozvalo sudsko veæa a ni 5. decembra na ponovljeni poziv i nalog vlastima SCG da sprovedu optuženog generala, zbog èega æe poèetak sudjenja Strugaru, zakazan za petak 12.decembar, po svoj prilici još jednom biti odložen.

Lendejl je, istièuæi uznemirenost Tribunala zbog ovog višestrukog odlaganja, ponovio i da vlasti SCG nisu morale da pokreæu proces za izruèenje Strugara Hagu, pošto nije reè o ekstradiciji, veæ o povratku sa privremene slobode.

XS
SM
MD
LG