Linkovi

Meðunarodno obrazovanje - 2003-12-07


Pomenuta organizacija zagovara studije u inostranstvu kao naèin da se Amerikanci upoznaju sa svetom van Sjedinjenih Država. To udruženje je lansirano 1948 godine. Ono promoviše razmenu studenata i obuhvata više od osma hiljada èlanova iz svih 50 država i 80 zemalja. Oko 150 hiljada Amerièkih studenata studira van Sjedinjenih Država svake godine. Nedavno je usvojen federalni program za osnivanje programa za stipendije onima koji žele da studiraju u inostranstvu. Bivši sekretara za obrazovanje Rièard Rajli kaže da amerièki studenti moraju da razmišljaju u globalnom smislu:

Takozvana milenijumska generacija, koja æe rukovoditi našom zemljom sutra, mora danas da stekne medjunarodno obrazovanje. Oni moraju imati priliku da nauèe o drugim zemljama i kulturama i drugim vrstama gledišta iz direktnog iskustva, kao itnegralni deo njihovog visokog obrazovanja.

Marlen Džonson, izvršni direktor tog udruženja kaže da se u izveštaju navodi da mnogi Amerikanci ne poseduju dovoljno znanja o ostatku sveta. Piter mek Fierson, predsednik mièigenskog državnog univerziteta, kaže da su finansijski razlozi odgovorni za niski broj amerièkih univerzitetskih studenata koji se obrazuju u inostranstvu. Gospodin Mekfierson kaže da cena obrazovanja u inostranstvu ne bi trebalo da bude prepreka, posebno ukoliko student izabere lokaciju u zemljama u razvoju.

Možete da obrazujete studenta u Meksiko sitiju, ili Dakaru ili Senegalu ili na bilo kom drugom mestu daleko jeftinije no u Rimu, Parizu ili Londonu i mi bi trebalo da budemo spremni za takve opcije.

Džulija Ccang Blok, bivši amerièki ambasador u kraljevstvu Nepalu, je visoki saradnik u odseku za amerièko kineske odnose na Pekingškom univerzitetu. Ona kaže da je nesposobnost mnogih Amerikanaca da govore strani jezik znaèajna prepreka u njihovom razumevanju svetskih pitanja. . U Evropi uèenje jezika èesto poèinje veæ u petoj godini. Oni koji završe srednju sskolu govore bar dva jezika.

Gospodja Blok veruje da mnogi Amerikanci ne stavljaju prioritet na sticanje znanja o drugim društvima posebno od kolapsa Sovjetskog Saveza.

Druga barijera medjunarodnoj razmeni je pretnja od terorizma nakon napada 11 septembra 2001.godine. Restrikcije na vize su pooštrene i manje studenata iz stranih zemalja dolazi u Sjedinjene Države. Bivši amerièki senator Pol Sajmon kaže da bi program za federalno finansirane studije u inostranstvu mogao uveliko da promoviše obrazovanje u inostranstvu, posebno u zemljama u razvoju. On kaže da samo jedan posto amerièkih studenata studira u inostranstvu jedno leto ili jedan semestar. Gospodin Sajmon priznaje da bi cena njegovih predloženih programa, oko tri ipo milijarde dolara godišnje, bila znatna. Ali dodaje da bi ta investicija bila vredna u smislu poboljšane bezbednosti medjunarodne trgovine. Vrednost studija u inostranstvu je bez sumnje znatna. Medjutim, ostaje da se vidi da li bi amerièka vlada suoèena s obzirom na poveæane troškove bila spremna da finansira sliène programe.

XS
SM
MD
LG