Linkovi

U N o Al Kaidi - 2003-12-07


Komitet Ujedinjenih Nacija za borbu protiv terorizma objavio je da “ rizik da Al Kaida nabavi i upotrebi oružje za masovno uništenje , nastavlja da raste”. Komitet upozorava da su teroristi Al Kaide odluèni da naprave napade hemijskim i biološkim oružjem i ubiju na stotine ljudi. “ Jedina smetnja sa kojom su suoèeni”, navodi se u izveštaju, je tehnièka komplikovanost da tim oružjem rukuju pravilno i sa efektima”. Ambasador Èilea Heraldo Munoz, predsednik Komisije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za sankcije, izjavio je da preveliki broj dobrotvornih organizacija još uvek koristi sredsrva iz fondova Al Kaidinih terorista. On je takodje rekao da preveliki broj zemalja sporo ispunjava uslove iz sankcija Ujedinjenih Nacija koje se odnose na Al Kaidu i Talibanske ekstremiste. Portparol Stejt Departmenta Adam Ereli izjavio je da Sjedinjene Države dele tu zabrinutost.

“ Mi smo registrovali da veliki broj zemalja još uvek nije saèinio izveštaj o teroristièkim grupama. To je za žaljenje. Mi radimo sa tim zemljama kako bi rešile situaciju. Ali, ne bih mogao da zakljuèim iz toga da baš ništa , sve zemlje èlanice UN, nisu uradile u borbi protiv terorizma i zajednièkoj saradnji u tim naporima”.

U stvari, od napada Al Kaide na Svetski Trgovinski Centar i Pentagon u septembru 2001.godine, blizu dve treæine poznatih Al Kaidinih lidera je ubijeno ili uhvaæeno. Koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama smakla je Al Kaidine sponzore, Talibanski režim, sa vlasti u Avganistanu. Nekoliko vodeæih lidera AL Kaidinog Azijskog ogranka Džama Islamijah, ukljuèujuæi i one odgovorne za teroristièki napad na Baliju, u Indoneziji 2002.godine, je uhvaæeno ili ubijeno. Ali kao što je jasno u izveštaju UN, mnogo više mora biti uèinjeno na prepoznavanju terorista Al Kaide, u uništavanju njihovih fondova i prevenciji da oni dodju do oružja, posebno onog za masovno uništenje. Kao što je predsednik Buš poruèio “ te Al Kaida ubice moraju biti zaustavljene. I mi æemo ih zaustaviti.

XS
SM
MD
LG