Linkovi

Teroristièki napadi u Turskoj - 2003-12-07


Vlasti u Turskoj uhapsile su veliki broj gradjana u vezi sa samoubilaèkim bombaškim napadima, 15. i 20. novembra u Istanbulu. U tim teroristièkim napadima poginulo je oko 60 gradjana, a povredjeno više od 700. Istraga u Turskoj se nastavlja. Pomoænik amerièkog državnog sekretara, Rièard Armitadž, rekao je da Al Kaida preduzima akcije protiv civilizovanih zemalja, koje cene ljudski život i ljudska prava, a Turska je jedna od vodeæih zemalja u tom pogledu. Turska u mnogo èemu predstavlja sve što Al Kaida i drugi teroirsti mrze i boje se. Turska ima višestranaèki i demokratski politièki sistem. Teroristi nastoje da nametnu diktaturu. Turska je uglavnom muslimanska zemlja, koja štiti slobodu i veru naroda svih veroispovesti. Al Kaida i njeni saradnici nastoje da nametnu nasilje svojim ekstremnim tumaèenjem Islama. Turska se zalaže za vladavinu zakona. Teroristi ne poštuju zakon. Predsednik Džordž Buš je rekao da su teroristi poznati po svojim akcijama.

“ Vidimo kako teroristi preziru, krajnje preziru ljudski život. Oni mrze slobodu. Mrze slobodne zemlje i žele da ih zaplaše i demorališu.”

Turska je takodje poznata po svojim akcijama. Èlanica Nato-a od 1952, Turska je stojala uz SAD i druge zemlje èlanice UN u suzbijanju agresije Severne Koreje protiv Južne Koreje, 1950-tih godina. Tuska se odluèno protivi teroristièkim organizacijama, kao što je samozvana Kurdistanska radnièka stranka, i dala je mnoge važne doprinose u borbi protiv medjunarodnog terorizma.

Najvažnije je da je Turska predana nastavku unutrašnjih reformi sa ciljem da se unapredi sloboda turskih gradjana i ispune kriterijumi za uèlanjenje u Evropsku uniju. SAD podržavaju aspiracije Turske da udje u Evropsku uniju. SAD veruju da bi èlanstvo Turske u Evropskoj uniji bilo od strateškog interesa za Evropsku uniju, Tursku i SAD. Veæ mnogo godina i na razne naèine Turska predstavlja model za muslimanske zemlje. U odluènom stavu protiv terorizma, ona je model svim zemljama.

XS
SM
MD
LG