Linkovi

Rusi biraju novi parlament - 2003-12-06


Ruski biraèi izabraæe danas novi donji dom parlamenta, Državnu dumu od èetiristo pedeset èlanova. Kako izveštava dopisink Glasa Amerike iz Moskve Bil Gasperini, stranka Ujedinjena Rusija, koju podržava predsednik Vladimir Putin, proæi æe, po svemu sudeæi, još bolje na ovim izborima nego na prethodnim.

Dvadeset tri stranke se nadmeæu na današnjim izborima - od malih nacionalistièkih stranaka do komunistièke partije koja ima oko treæinu mesta u parlamentu. Nadmeæe se èak i Stranka automobilista, koja ima na nišanu korumpiranost saobraæajne policije i nastoji da razotkrije podmiæivanje. No, prednjaèi stranka poznata kao Ujedinjena Rusija. Nju otvoreno podržava predsednik Vladimir Putin, iako nije njen zvanièan èlan.

Ujedinjena Rusija je veæ jedna od dominantnih stranaka u odlazeæoj Državnoj dumi i skoro je sigurno da æe na današnjim izborima poveæati svoj uticaj, zbog velike moæi i popularnosti predsednika Putina. Ankete ruskog javnog mnjenja pokazuju da bi Ujedinjena Rusija mogla dobiti dovoljnu podršku raznih drugih stranaka da zadobije punu kontrolu u novoj Državnoj dumi. Nasuprot tome, moglo bi se dogoditi da dve male liberalne stranke ne dobiju minimalnih pet odsto glasova, potebnih za mesta u donjem domu parlamenta.

Kritièari okrivljuju za to novi autoritarizam pod predsednikom Putinom i tvrde da je pokušaj da se uspostavi demokratija u takozvanoj “novoj Rusiji“ pokleknuo. Politièki analitièar moskovske Fondacije za struène analize, Mark Urnov, ukazuje da se Rusija oduvek uzdala u snažnog, odluènog lidera, sposobnog da donese stabilnost, naroèito u ekonomiji:

“Važno je da je period pod predsednikom Putinom period našeg ekonomskog rasta i ekonomske normalizacije.“

Ruski privredni rast je bio snažan tokom proteklih nekoliko godina, uglavnom zbog visokih cena nafte, koja je glavni ruski izvozni proizvod. Nasuprot politièkim previranjima završnih godina pod predsednikom Borisom Jeljcinom, Vladimir Putin je, kako izgleda, oživeo pouzdanje i optimizam, od kako je preuzeo položaj predsednika, pre dve godine. Analitièari medjutim ukazuju da èinjenica da odluke i ideje zavise od jednog jedinog èoveka sadrži opasnost. No, za sada, veæina Rusa prihvata da nema zamene za Putina koji æe, kako se oèekuje, lako osvojiti drugi mandat na predsednièkim izborima, u martu iduæe godine.

XS
SM
MD
LG